NOVE ŠANSE ZA ZAPOŠLJAVANJE MLADIH U MARTU: Nastavljen pad broja nezaposlenih u Rasinskom okrugu
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

NSZ

NOVE ŠANSE ZA ZAPOŠLJAVANJE MLADIH U MARTU: Nastavljen pad broja nezaposlenih u Rasinskom okrugu

Srbija -

Stanje u oblasti nezaposlenosti i zapošljavanja u Rasinskom okrugu se stalno poboljšava, a pozitivan trend je nastavljen i u 2021. godini.

- U Rasinskom okrugu na kraju 2020. godine bilo je 20.388 nezaposlenih lica, a sada je 20.004. Na području grada Kruševca bilo je 10.600, sada ih je 10.120, što znači za 480 lica manje nego u istom periodu prošle godine - kaže direktor filijale Nacionalne službe zapošljavanja Srbije za Rasinski okrug sa sedištem u Kruševcu Predrag Marković.

Na dan 31. januara na evidenciji kruševačke filijale NSZ bilo je 10.182 nezaposlenih lica sa teritorije grada Kruševca, a mesec dana kasnije 10.120, što znači manje za 62. Na dan 28. februara registrovano je 20.004 nezaposlenih lica na teritoriji Rasinskog okruga, a u gradu Kruševcu 10.120 lica, što je pozitivna tendencija i ohrabrujuća vest za privredu i mlade ljude koji čekaju posao.

Prema rečima Markovića, deficitarna zanimanja u Rasinskom okrugu su, pre svega zanatska, a najveće potrebe za zapošljavanjem iskazuju privredna društva i preduzetničke radnje za proizvodnim radnicima i to u oblastima građevinarstva, mašinstva i uslužnih delatnosti. Znači, odmah se mogu zaposliti rukovaoci građevinskim mašinama, manipulanti u održavanju mašina, bravari, radnici u transportu, vozači, magacioneri, električari, moleri i lica bez kvalifikacija kao pomoćni radnici u proizvodnji i u transportu.

Predrag MArkovic
foto: Ž.M.

Svoj problem zapošljavanje mladi odmah mogu rešiti i u oblastima ugostiteljstva i turizma i to kao kao kuvari, konobari, poslastičari, ali u turističkim centrima u Vrnjačkoj Banji, na Kopaoniku...

Marković ističe da je realno očekivati dalje poboljšanje situacije u oblasti zapošljavanja u ovoj godini jer već od marta se raspisuju brojni konkursi za radno angažovanje mladih radnika i stručnjaka sa VSS - javni pozivi za aktivne mere zapošljavanja koji mladima daju prvu šansu za rad i profesionalnu karijeru.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track