STIGLA RADOSNA VEST! Tokom zime na srpskom nebu izbrojano 13 mladih orlova krstaša DOLETELI ČAK DO BEOGRADA
Foto: Profimedia

ima nade

STIGLA RADOSNA VEST! Tokom zime na srpskom nebu izbrojano 13 mladih orlova krstaša DOLETELI ČAK DO BEOGRADA

Srbija -

Kritično ugrožena vrsta koja krasi nacionalni grb, orlovi krstaši, zabeleženi su tokom januara i februara na više lokacija u Srbiji!

Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na prostoru Vojvodine i Beograda boravilo je čak 13 mladih orlova krstaša. Ornitolozi kažu da je to dobar znak, ali da smo još daleko od oporavka populacije krstaša u zemlji.

Orao krstaš doveden je na ivicu opstanka u Srbiji toliko da nam je 2016. godine preostao svega jedan gnezdeći par.

Zahvaljujući dugogodišnjim i upornim aktivnostima na zaštiti vrste, pre svega članova i volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa partnerskim organizacijama i institucijama, Srbija danas broji tri gnezdeća para orlova krstaša.

- Nadu da će se orlovi ponovo gnezditi na mestima na kojima su u Srbiji istorijski bili prisutni daju nam novi podaci sa terena - kaže Maksim Karanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Prilikom međunarodnog popisa orlova tokom zime, prema njegovim rečima, osim dobro poznatih gnezdećih parova zabeleženo je i sedam mladih krstaša dok je jedan od njih viđen i u blizini stare gnezdilišne lokacije na Fruškoj gori.

Ornitolozi su razmenom informacija sa kolegama iz Mađarske dobili uvid i u putanje kretanja mladih orlova praćenih satelitskim odašiljačima. Još četiri mlada krstaša nadletala su Srbiju, takođe posećujući Frušku goru, ali i podneblje Deliblatske peščare.

Dve mlade ptice su pri tome viđene u okolini Beograda krajem februara.

- Iako je porast broja dobar znak stanje populacije krstaša veoma je daleko od povoljnog. Učestali slučajevi stradanja ptica koje prouzrokuju ljudi kroz trovanje, ilegalno ubijanje, hvatanje, slučajeve elektrokucije i kolizije uzrokuju da gotovo svake sezone u Srbiji stradaju desetine orlova. Ipak, podaci o brojnosti i kretanju nas ohrabruju i daju nadu da će uz aktivne mere zaštite doći i do porasta brojnosti naših krstaša - objasnio je izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

Svedoci smo sve češćih i masovnijih neplanskih i ilegalnih seča šuma širom Vojvodine, pa i u zaštićenim područjima. Takođe, pojava novih trendova neregulisane vandrumske vožnje motornih vozila u okviru zaštićenih područja sve je učestalija.

Orlovi krstaši izuzetno su osetljivi na uznemiravanje - pre svega od strane ljudi. Buka i niz drugih ljudskih aktivnosti, ukoliko se obavljaju u blizini gnezda, mogu da dovedu do uginuća mladunaca i da nateraju ptice da u potpunosti napuste gnezdo.

Pretpostavlja se da je upravo uznemiravanje gnezda krstaša jedan od glavnih uzroka koji su nas doveli na korak od iščezavanja ove vrste u Srbiji.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja