VUČEVIĆ: Uz pomoć nemačkih prijatelja, do 2030. postaće "zeleni" i "pametan" grad
Foto: Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Novi Sad je lider u ekologiji

VUČEVIĆ: Uz pomoć nemačkih prijatelja, do 2030. postaće "zeleni" i "pametan" grad

Srbija -

Danas sam sa ambasadorom Nemačke u Srbiji obišao pogone toplane TO Zapad, dela sistema Novosadskih toplana u čiju se modernizaciju i efikasnost već godinama kontinuirano ulažu velika sredstva, iz kredita od preko 10 miliona evra preko nemačke razvojne banke KfW, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Koliko je ova investicija donela dobrog građanima Novog Sada svedoči činjenica da naš grad danas ima jedan od najmodernijih sistema daljinske energetike u ovom delu Evrope, sa dugoročnom vizijom održivog razvoja, o čemu svedoče i studije Svetske banke i EBRD-a izrađene 2020. godine.

Ukupna efikasnost sistema daljinskog grejanja (SDG) u Novom Sadu je poslednjih 5 godina na nivou 89%, dok je prosek efikasnosti SDG u EU 84,6%, a sistema u Srbiji 78%. Ponosni smo što SDG u Novom Sadu pokriva čak 75% grada, odnosno snabdeva toplotnom energijom 108.000 stanova i poslovnih prostora ili preko 7 miliona m2 grejne površine, a ovaj procenat pokrivenosti od 75% je prema podacima Svetske banke jedan od najvećih koeficijenata toplifikacije u Evropi. Ovo nam je posebno značajno jer smo zadnjih nekoliko godina svi svedoci koliko je veliki postao problem zagađenja vazduha usled loženja u zimskim mesecima u brojnim srpskim gradovima.

Upravo zahvaljujući svemu što smo uradili u SDG zadnjih godina u Novom Sadu ovaj problem nije toliko aktuelan, a sa velikim ponosom obećavam da će se SDG u Novom Sadu i dalje razvijati planski i strateški, da će on pratiti planski urbanistički razvoj grada, a pri kraju je i izrada Strategije razvoja SDG do 2030.

Naša vizija je da Novi Sad do 2030. godine postane "zeleni" i "pametan" Grad, zbog čega SDG moramo dići na još veći nivo i težiti još većoj pokrivenosti i umrežavanju novih potrošača.

Čist vazduh koji udišemo je neprocenjiva vrednost, zdravlje naših sugrađana nam je na prvom mestu i učinićemo sve da ove planove ispunimo. Rezultati koje smo ostvarili ohrabruju i pokazuju da ćemo u tome i uspeti!

Grad Novi Sad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track