Vujović i Fabrici otvorili izložbu fotografija: Svi autori su pobednici, podsetili su nas na prirodna bogatstva Srbije
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

S A O P Š T E NJ E

Vujović i Fabrici otvorili izložbu fotografija: Svi autori su pobednici, podsetili su nas na prirodna bogatstva Srbije

Srbija -

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović otvorila je danas, zajedno sa šefom Delegacije EU Semom Fabricijem, izložbu fotografija na Кalemegdanskoj tvrđavi, koje prikazuju sve lepote flore i faune u Srbiji.

Irena Vujovic, Sem Fabrici
foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Izložbu čine 34 fotografije, tri pobedničke i plasirane u polufinale foto konkursa „Natura u kadru“, organizovanog u sklopu projekta „EU za Naturu 2000 u Srbiji“ i u saradnji sa Energetskim portalom. Izložba je deo EU projekta koji se bavi identifikacijom vrsta i staništa koja će biti deo mreže Natura 2000.

Irena Vujovic, Sem Fabrici
foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

- Želim da čestitam od srca svim autorima fotografija. Svi oni su pobedili, jer su nam približili prelepe pejzaže i podsetili na bogatstva Srbije kada je reč o životinjskom i biljnom svetu. Izuzetno mi je drago što su stavili akcenat i na zaštićena područja, o kojima će i Ministarstvo zaštite životne sredine u narednom periodu posebno brinuti i trudićemo se zajedno da ih očuvamo. Ova izložba podiže i svest o značaju životne sredine i pozivam građane da pogledaju postavku koja će biti otvorena do kraja aprila. Intenzivno radimo na projektu mreža Natura 2000, i zahvaljujući tome identifikujemo vrste i staništa. Ovaj projekat ne bi uspeo, da nemamo snažnu podršku Evropske unije, i zato se zahvaljujem gospodinu Fabriciju i nadam se da smo bili dobri partneri. Očekujem da ćemo učestvovati u mnogim drugim projektima, s obzirom da je njihovo iskustvo i podrška od izuzetnog značaja za našu zemlju i za naše ministarstvo – rekla je ministarka Irena Vujović.

Irena Vujovic, Sem Fabrici
foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Mreža Natura 2000 je ključni instrument za zaštitu biodiverziteta u EU, ekološka mreža zaštićenih područja koja je uspostavljena da obezbedi opstanak najvrednijih vrsta i staništa, tako da evropski sistemi prirode ostanu zdravi i otporni. Кroz projekat “EU za Naturu 2000 u Srbiji”, EU podržava Ministarstvo zaštite životne sredine u uspostavljanju mreže Natura 2000 u Srbiji.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici čestitao je talentovanim srpskim fotografima koji su digitalno zabeležili važne vrednosti biodiverziteta i prelepe pejzaže Srbije.

- Takođe, danas je povod za obeležavanje Svetskog dana divljine. Кada se setimo koliko je divljina divna, od malih beskičmenjaka do velikih sisara, oni su presudni za pravilno funkcionisanje i održavanje ekosistema, a time i nas same. Srbija je deo sveta i deo Evrope i ima svoju ulogu u zaštiti važnih vrednosti biodiverziteta i pejzaža. Da bi osigurao njihov opstanak, odgovornost je svih građana, i EU je sa Srbijom u tome – rekao je Fabrici. Teritoriju Srbije karakteriše fantastična raznolikost vrsta i ekosistemi, iako raznolikost vrsta još uvek nije u potpunosti istražena i dokumentovana. U Srbiji živi oko 43% vrsta koje naseljavaju Evropu.

Irena Vujovic, Sem Fabrici
foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Glavne teme na koje su učesnici konkursa, fotografi amateri i profesionalci odgovarali bile su zaštićena područja i pejzaži, prirodne lepote, biljni i životinjski svet u Srbiji, održive aktivnosti čoveka. Izložba “Natura 2000 u kadru” biće prikazana na Кalemegdanu od 5. marta do aprila 2021.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track