VAKCINA JE SPASLA SVET: Lozničanka Draga Tadić na prvoj liniji vakcinacije (FOTO)
Foto: Kurir/T.Ilić

koordinatorka za imunizaciju

VAKCINA JE SPASLA SVET: Lozničanka Draga Tadić na prvoj liniji vakcinacije (FOTO)

Srbija -

U Loznici je ukupno, prve i druge doze, do sada dato više od 16 hiljada vakcina, a barvtrećinu ovdašnjih mišica "bocnula" je Draga Tadić, koordinatorka za imunizaciju u Preventivnom centru lozničkog Doma zdravlja "Dr Milenko Marin". Od prvog vakcinisanog Lozničanina početkom januara ona je na prvoj liniji vakcinacije, svakodnevno spremna da vakcinom zaštiti sugrađane od opasnosti koju već godinu dana donosi koronavirus.

U ovu zdravstvenu ustanovu stigla je pre skoro pune četiri decenije i do sada je dala ko zna koliko vakcina deci, mladima, starima, štiteći ih od raznih bolesti. Iza nje su razni tipovi sezonskih gripova, pa epidemija ‘’svinjskog gripa’’, ali se u svom radnom stažu nije srela sa virusom kao što je kovidom niti je za tako kratak period dala toliki broj vakcina.

"Moj stav je da je vakcina spasila svet i samo tako, uz vakcinu, možemo pobediti kovid-19 i stvoriti uslove da se vratimo normalnom životu. Uvek sam bila pobornik vakcinisanja i protiv sezonskog gripa i tako sam savetovala sve svoje prijatelje. Brojne bolesti koje su nosile ljudske živote pobeđene su vakcinom, a tako će biti i sada. Na svu sreću naši građani imaju priliku da izaberu između nekoliko vakcina i svaka je bolja nego ostati nevakcinisan. Kada se čovek vakciniše on ne štiti samo sebe već i one oko sebe", priča Draga između susreta sa sugrađanima koji su došli po prvu, ili drugu dozu vakcine.

Svakoga ko kroči u ordinaciju dočeka sa osmehom, ukoliko je došao sa dozom straha, ili sumnje, svojim srdačnim pristupom Draga ga ohrabri i pruži uverenje da čini pravu stvar, da armija vakcinisanih postaje brojnija, a šansa virusa da nanosi štetu sve manja. Ona je uvek tu, a kako i ne bi kada mnogi traže da ih baš ona vakciniše. U Opštoj bolnici ili Domu zdravlja ima zaposlenih koji pamte kako ih je vakcinisala dok su još bili studenti pa sada nastoje da to ponovi i protiv korone. Dešava se da dovode i članove porodice kod nje jer u nju imaju veliko poverenje, a i osetili su da ima "laku ruku".

"Prija čoveku kada ga ljudi traže i veruju mu. Zaista sam srećna što je odziv mojih sugrađana ovakav, mislim da smo među najboljima u Srbiji po broju vakcinisanih. Uvek se trudim da onome ko ovde dođe pružim pozitivnu energiju, da oseti moju zahvalnost što podržava imunizaciju jer samo masovno vakcinisanje može učiniti da se virusu stane na put", kaže dok se priprema za davanje nove vakcine.

Već godinama je koordinator za sve vakcine, sugrađani je znaju kao osobu koja uvek govori o značaju imunizacije protiv sezonskog gripa, kao nekoga ko ne samo što promoviše nego i daje vakcine. Nada se da će veliki broj njenih Lozničana biti vakcinisan i kovid pobeđen na isti način kao i mnogi virusi pre njega. Vakcinom.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track