U BABUŠNICI KOMUNALNE USLUGE POSKUPELE I 100 ODSTO: Cene nisu menjali 8 godine, građani negoduju
Foto: RTS

mera bila neophodna

U BABUŠNICI KOMUNALNE USLUGE POSKUPELE I 100 ODSTO: Cene nisu menjali 8 godine, građani negoduju

Srbija -

U jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji, Babušnici, od 1. januara značajno su povećane cene komunalnih usluga. U lokalnoj samoupravi kažu da je ta mera bila neophodna, a građani negoduju.

Povećanje cena komunalnih usluga je još jedan veliki udar na ionako tanke novčanike i nizak standard, smatraju građani Babušnice.

"Ja sam hiljadarku više platio u odnosu na pre. Pre1.800-2.000,sada 3.000 i nešto. Nije moralo odjednom da se poveća... Mislim, moglo je to pomalo", smatra jedan građanin.

Babušnica
foto: RTS

U Javnom Komunalnom preduzeću kažu da cene njihovih usluga nisu menjane osam godina.

"Poskupljenje kod cene usluga vode je oko 50 odsto, kod cene usluga izvoženja smeća je poskupljenje malo veće - tu je blizu 100 odsto", navodi Marko Stanisavljević, direktor JKP "Komunalac".

U lokalnoj samoupravi su svesni da povećanje cena nikada nije popularno, ali ističu da su usluge Komunalca u Babušnici bile najniže u Srbiji i da je preduzeće poslovalo sa gubitkom. Problemi su se najviše odrazili na vodosnabdevanje.

Babušnica
foto: RTS

"Godinama unazad JKP nije u stanju bilo da izmiruje obaveze prema JKP "Naisus" iz Niša, prosto iz razloga niske cene i održavanja sistema. Imamo problema u zastarelosti vodovodne mreže, gde se javljaju neki značajni gubici", ukazuje Dalibor Jocić, predsednik SO Babušnica.

U Komunalcu se nadaju da će uz pomoć Opštine i Regionalne deponije poboljšati opremljenost - jer imaju samo jedan kamion za iznošenje smeća.

Ove godine bi trebalo da dobiju još jedno vozilo i dve hiljade kanti za smeće, što bi značajno unapredilo kvalitet komunalnih usluga u Babušnici.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track