ŽUPA SKRIVA TEMELJE CIVILIZACIJE: Prvi put javnosti predstavljena statua Vita stara 6.000 godina! VELIKA OTKRIĆA TEK SLEDE (FOTO)
Foto: screenshot youtube/TELEVIZIJA Jefimija

promocija figure

ŽUPA SKRIVA TEMELJE CIVILIZACIJE: Prvi put javnosti predstavljena statua Vita stara 6.000 godina! VELIKA OTKRIĆA TEK SLEDE (FOTO)

Srbija -

Opština Aleksandrovac je promovisala statuu "Vita" staru više od 6.000 godina koja je pronađena na lokalitetu Vitkovačko polje, a predstavlja deo neolitske zbirke Vinčanske kulture "Lady of Aleksandrovac", "Madam de Vitkovo" i "Venus de Župa".

- Župa је veliko i značajno arheološko nalazište koje će se narednih godina svetskoj javnosti prikazati u punom sjaju. Na ovim prostorima je nastajala evropska i svetska kultura. Upravo su se u mlađem neolitu stvarali temelji ljudske civilizacije. Vitkovačko polje predstavlja jedno od najvažnijih nalazišta te civilizacije. Rekonstrukcijom Zavičajnog muzeja Župe, koje je u početnoj fazi, Dom župskih figurina imaće najsavremenije uslove za njihovo čuvanje i prezentaciju. Iskopavanja na Vitkovačkom polju će tek u narednim godinama doneti velika otkrića. U svim tim radovima ne bismo uspeli bez pomoći Ministarstva kulture i informisanja - kaže direktor Zavičajnog muzeja Župe Ivan Brborić.

Prema rečima predsednika opštine Aleksandrovac, Mirka Mihajlovića, Župa je bila i ostala značajan kulturni centar.

- Pored Vitkovačkog polja tu je i nalazište Rimskih Termi u selu Pleš, za koje se pretpostavlja da potiču iz 3. veka. Župa je arheološki nedovoljno istražena, a neka nova otkrića ponovo će dovesti ovaj kraj u žižu svetske naučne javnosti. Očekujem da će Ministarstvo kulture i informisanja i u narednom periodu finansijski pomagati Zavičajni muzej Župe i planirana arheološka istraživanja - istakao je čelnik Župe.

Velika je važnost premijernog predstavljanja statue "Vita" kako srpskoj, tako i široj svetskoj javnosti. Sigurno je da će pronađene skultupture i boginje plodnosti Aleksandrovac i Župu ucrtati na svetsku mapu dragocenih arheoloških nalazišta.

Figure su stare više od 6.000 godina i prevazilaze granice lokalne sredine i naše države. Ovo neprocenjivo kulturno blago doprineće boljoj vidljivosti i prepoznatljivosti Aleksandrovca kao važnog arheološkog lokaliteta kao što su to ranije činile figure pronađene pre pola veka: "Miladija", "Ružica", "Grozdana" i "Madam de Venčac" koje istovremeno slave ženu i ovaj kraj, a predstavljene su i u Britanskom kraljevskom muzeju, Danskom kraljevskom muzeju, Muzeju u Nici i brojnim ustanovama kulture širom sveta.

Arheolozi i konzervatori Sanja Crnobrnja Krasić, Vesna Rogić i Milena Jovanović su zaslužne za pomenuti dragulj Vitkovačkog polja.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track