NE ŽELE DA KAMIONI IZ KAMENOLOMA PROLAZE NJIHOVOM ULICOM: Meštani Garića blokirali regionalni put DECA SU NAM U OPASNOSTI (FOTO)
Foto: Kurir/B.R.

protest u prokuplju

NE ŽELE DA KAMIONI IZ KAMENOLOMA PROLAZE NJIHOVOM ULICOM: Meštani Garića blokirali regionalni put DECA SU NAM U OPASNOSTI (FOTO)

Srbija -

Stanovnici prokupačkog naselja Garić danas su blokirali regionalni put u tom delu grada.

Na taj način iskazali su negodovanje jer Pasjačku ilicu koriste privatni kamioni za dovoženje kamena iz dva kamenoloma. Kako kažu, kamioni teški 50 tona su potpuno uništili asfalt, ugrožavaju njihove kuće i velika su opasnost za sve pešake, a posebno decu.

Gradonačelnik Milan Aranđelović je rekao da je upoznat sa problemom i da je lokalna vlast na strani građana. Očekuje se rešavanje problema na proleće.

Prokuplje, naselje Garic, teretnjaci
foto: Kurir/B.R.

- Već godinu dana ukazujemo na problem. Ovo je Pasjačka ulica, a nemamo ništa sa tim što je ona deo regionalnog puta Prokuplje-Žitni Potok. Ovaj asfalt i konfiguracija zemljišta ne može da izdrži te kamione. Ipak, kamioni prolaze, po 50 njih dnevno i sve je gore - kaže stanovnik Garića Zoran Grujović.

Dodaje da će u ponedeljak opet da posete lokalnu vlast sa jasnim zahtevima.

Prokuplje, naselje Garic, teretnjaci
foto: Kurir/B.R.

- Želimo da znamo ko je dozvolio kamionima da koriste ovaj put i hoćemo da se vrati znak i funkcija ulice koja je postojala do 2012. godine - dodaje Grujović.

Nada Šarčević, čija je kuća tik uz ulicu, objašnjava da su kamioni za dve godine potpuno uništili ne samo asfalt, već i privatna zemljišta.

Prokuplje, naselje Garic, teretnjaci
foto: Kurir/B.R.

- Kad prolaze, tlo vibrira, moje kupatilo koje je staro nekoliko godina potpuno je uništeno, samo čekam da mi plafon padne na glavu - očajna je Nada.

U naselju, prema gruboj proceni, ima stotinak dece, koja svakodnevno koriste ovaj put, koji nema ni trotoare, kad idu u školu.

Noćna mora stanovnika Garića krenula je pre dve godine kad su dva privatnika dobila dozvolu da eksploatišu kamen na potezu iznad naselja. U međuvremenu je pod pritiskom lokalne vlasti jedan privatnik prestao da koristi ovaj put, ali je drugi nastavio.

- Znamo za problem i pokušavamo da budemo ti koji će pomoći rešavanju. Ovo je regionalni put nad kojim mi nemamo nadležnost, ali smo postigli to da su privatni prevoznici koji ga koriste pristali da urede alternativni pravac i već je završena projektna dokumentacija. Očekuje se na proleće da se osposobi taj put i zato molim građane Garića da budu strpljivi - kaže gradonaččelnik Prokuplja Milan Aranđelović.

Prokuplje, naselje Garic, teretnjaci
foto: Kurir/B.R.

Dodaje da je lokalna samouprava na njihovoj strani i da će i dalje da pregovara sa privatnicima i da nadgleda da li će dogovor koji je postignut da se ispoštuje.

(Kurir.rs/B.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track