KORONA NIJE ZAUSTAVILA SRPSKI OBIČAJ: Mališani iz okoline Topole spremili se za Bele poklade, od domaćina dobili i poklone (FOTO)
Foto: RINA

pred početak vaskršnjeg posta

KORONA NIJE ZAUSTAVILA SRPSKI OBIČAJ: Mališani iz okoline Topole spremili se za Bele poklade, od domaćina dobili i poklone (FOTO)

Srbija -

Topola - Sedam dana pred početak velikog Vaskršnjeg posta u srpskom narodu poznato je kao Bela nedelja. Za nju su vezani mnogi stari običaji, od kojih se ne odustaje ni u doba korona virusa.

Mališani iz sela u okolini Topole maskirali su se i tako obučeni prošetali, pa od domaćina dobili poklone. Različiti kostimi i šminka jakih boja i dalje su aktuelni.

- Jedva čekam da dođem iz škole i da sa drugarima idem u maskiranu šetnju. Mame i bake nas oblače i to su uglavnom njihove stvari koje nama nikako ne stoje dobro ali to i jeste cilj da budemo što više maskirani kako nas niko ne bi prepoznao. Najviše dobijamo slatkiše i jaja, po nekad se desi da se padne jer ove haljine su dugačke, pa da se po neko jaje i razbije ali ipak na kraju dana imamo punu korpu darova - ponosno kaže Nikola.

Stariji meštani se prisećaju kako je nekada izgledala Bela nedelja i kažu da su to bili najveseliji dani u godini.

- Cele sedmice se maskira i obilazi selo, ali nedelja je najvažnija. Mi smo ranije išli i u susedna sela, sakupi se nas nekoliko, pevamo, smeh, šala. Daruju nas onim što se ima u kući, najčešće je to bila slanina, jaja, po neki slatkiš, voće. Dobijali smo i po neki dinar uglavnom u metalu, valja se tako. Na kraju dana se dele sakupljeni pokloni, sreći tad nije bilo kraja. Sada zbog ovog virusa i to se dosta promenilo, deca ne mogu da se okupljaju u većem broju i da šetaju po selu, nego eto tako malo u komšiluku čisto da sačuvaju običaj - kažu stariji meštani.

U selu Zagorica kod Topole Anđela, Milan i Magdalena posetili su svoje komšije i mnogima izmamili osmeh na lice.

- Da bih sve bilo po propisu za razliku od nošenja maski oni su imali čarape preko lica, uspeli su da sačuvaju običaj a i da nasmeju ljude u ovom teškom periodu. Njihovu kreativnost naše komšije su darivale raznim slatkišima, voćem, jajima, a tu se našao i po neki dinar - rekla je Vesna Milojević.

(Kurir.rs/ RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track