POJAVILA SE SVINJSKA AFRIČKA KUGA U BLIZINI KRUŠEVCA: Bolest se prepoznaje po temperaturi i unutrašnjem krvarenju
Foto: Shutterstock

počelo suzbijanje epidemije

POJAVILA SE SVINJSKA AFRIČKA KUGA U BLIZINI KRUŠEVCA: Bolest se prepoznaje po temperaturi i unutrašnjem krvarenju

Srbija -

Svinjska afrička kuga pojavila se u selu Globoder, kod Kruševca. Intervencijom nadležnih organa proglašeno je zaraženo odnosno ugroženo područje na teritoriji Kruševca, Trstenika i Aleksandrovca i započelo suzbijanje epidemije na terenu.

Prema rečima veterinara, svinjska afrička kuga je opasna za domaće i divlje svinje, nije prenosiva na druge životinje i nije opasna po ljude, a za nju nema vakcine, niti leka.

Bolest se prepoznaje po telesnoj temperature i unutrašnjem krvarenju kod zaražene svinje.

Stručnjaci insistiraju na izolaciji svih zaraženih i ugroženih jedinki, a preporučuje se eutanazija. Štete zbog ove bolesti svinja, po pravilu, nadoknađuje država. Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu donelo je rešenje kojim se proglašavaju područja koja su zaražena i ugrožena od zarazne bolesti "Afričke kuge svinja", kao i rešenje o obrazovanju regionalnog i lokalnih kriznih centara za sprečavanje pojave, praćenje kretanja i kontrole zarazne bolesti za epizootiološko područje VSI "Kraljevo" pod čijom se nadležnošću nalazi i Rasinski upravni okrug.

Zaraženim područjem proglašava se područje poluprečnika najmanje 3 km oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Globoder, teritorija Grada Kruševca i obuhvata naseljeno mesto Globoder i naseljena mesta Stopanja i Bresno Polje na teritoriji opštine Trstenik.

Veterinarska stanica Kruševac i Vetrinsrska inspekcija su odmah stupile u akciju, prave evidenciju, a organizovali su i svakodnevno praćenje stanja na terenu.

Ova bolest se pojavila u Bugarskoj, Mađarskoj i Makedoniji, pre dve godine, a njeno prenošenje može se sprečiti dezinfekcijom prostora, objekata i obuće i odeće vlasnika Pošto nema pravog leka, jedino ostaje suzbijanje prenosnika, u prvom redu glodara, a obavezna je hitna i sitemska deratizacija.

Uz koordinaciju svih državnih službi i organa na teritoriji grada Kruševca uključena su i lovačka udruženja sa teritorije Rasinskog upravnog okruga.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track