VELIKO PRIZNANJE ZA KRUŠEVAC: Lokalna samouprava nagrađena za projekat unapređenja položaja romske populacije
Foto: Ž.M.

prva nagrada

VELIKO PRIZNANJE ZA KRUŠEVAC: Lokalna samouprava nagrađena za projekat unapređenja položaja romske populacije

Srbija -

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave proglasilo je pobednike Javnog poziva za dodelu godišnje nagrade za najbolju gradsku upravu u primeni principa dobrog upravljanja u 2020. godini, a nagrađeni su Kruševac, Kragujevac, Knić i Veliko Gradište.

Grad Kruševac dobio je prvu nagradu u oblasti "Ravnopravnost i antidiskriminacija".

- Prva nagrada u oblasti "Ravnopravnost i antidiskriminacija" dodeljena je gradu Kruševcu koji je izradio Lokalni akcioni plan za socijalno uključivanje Roma i Romkinja uz sveobuhvatan parcipavni proces, uključivanje značajnog broja predstavnika romske populacije i sprovođenje javne rasprave. Pored navedenog, grad Kruševac je u skladu sa usvojenim Lokalnim akcionim planom obezbedio odgovarajuća budžetska sredstva i sprovodio aktivnost na unapređenju socio-ekonomskog položaja romske populacije - navedeno je u zvaničnom saopštenju organizatora takmičenja.

Nagrade za lokalne samouprave obezbedio je Ministarstvo iz Budžetskog fonda za program lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 9,2 miliona dinara, pri čemu svaka od četiri lokalne samouprave stiče pravo na nagradu u iznosu od 2,3 miliona dinara. Dodatni nagradni fond u iznosu od 7,2 miliona dinara, koji će takođe biti raspodeljen jednako na četiri pobednika, dodeljuje Stalna konferencija gradova i opšna iz budžeta programa Swiss PRO.

Godišnja nagrada za najbolje prakse u primeni principa dobre uprave na lokalnom nivou uspostavljena je 2018. godine na inicijavu Ministarstva, SKGO i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), uz podršku programa Swiss PRO. Nagrada se dodeljuje u četiri oblasti: efikasnost i delotvornost, transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave, odgovornost i vladavina prava i ravnopravnost i antidiskriminacija

Ovo značajno priznanje ustanovljeno je uz podršku programa Swiss Pro, kao mera Vlade Srbije kojom se ohrabruju i osnažuju lokalne samouprave da kontinuirano rade na podizanju kvaliteta usluga koje javni sektor pruža građanima i privredi.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track