MEĆAVA NE POSUSTAJE! Meštani Crne Trave danima ne mogu ni vrata da otvore od snega SLABA VAJDA I OD MEHANIZACIJE (VIDEO)
Foto: Printscreen RTS

mahale odsečene od sveta

MEĆAVA NE POSUSTAJE! Meštani Crne Trave danima ne mogu ni vrata da otvore od snega SLABA VAJDA I OD MEHANIZACIJE (VIDEO)

Srbija -

Posle samo mesec i po dana u Crnoj Travi ponovo sneg.

Za kratko vreme dostigao je metar, mahale su odsečene od sveta, ali na sreću struje ima. Ista situacija je i na Vlasini. U opštinama Crna Trava i Surdulica kažu da mehanizacija čisti puteve po prioritetu, a prednost imaju stari i bolesni.

Sneg dva dana nije dao meštanima ni vrata da se otvore. Crna Trava je zavejana, a sneg i dalje ne posustaje.

- Za dve noći i jedan dan je sve napadalo, sneg ne prestaje, šta će da se desi ako noćas ne stane, biće strašno, kolaps - kaže Sveta Tošić iz Crne Trave.

Ne naziru se ni kola ni putevi. Crnotravci ne ispuštaju lopate iz ruku.

- Ja ne mogu svojim terenskim vozilom, evo tu je blokirano, ne mogu da izađem 20 metara do glavnog puta. Ceo dan to radim - priča Ranđel Nikolić iz sela Brod kod Crne Trave.

Ne prestaju sa radom, ali uzaludnim, ni vozači teške mehanizacije. Sneg na pragu proleća u planinskoj Crnoj Travi nije retkost, ali ovoliki namet jeste iznenađenje.

- Ako nastavi ovako, trebaće nam bogami jedno dvadesetak dana da se sva sela osposobe - smatra bagerista Dalibor Miltenović.

Crnotravske mahale odsečene su od sveta. Do sela Zlatance, koje je uvek najpristupačnije, nije bilo moguće prići.

- Negde oko 300 kilometara lokalnih i nekategorisanih puteva je totalno zavejano. Visina snega je preko metar i po, smetovi su i do tri. Raspoloživa mehanizacija je na terenu, međutim, nema neke velike vajde - ukazuje Slavoljub Blagojević, predsednik opštine Crna Trava.

Ista slika je i na Vlasini. Duva i vetar pa se i do najbližih mahala na Vlasini može samo peške.

- Većinom tu živi staro, iznemoglo stanovništvo, to je malo problem pa apelujem svima da pomognu koliko mogu - kaže Perica Stojnev sa Vlasine.

Sami su i bračni par Bora i Verka Radovanović u Dankovoj mahali. Navikli su na zimske nedaće. Kažu, hvala Bogu da ima ko da brine o njima.

- Ovo se očekivalo negde u februaru mesecu, januaru. Međutim, bio je jedan mali sneg, ali nije to veliko, ovo je preko jednog metra - priča Borivoje Radovanović iz mesta Vlasina Rid.

Upkos svemu, bajkovito je ovo prostranstvo na preko hiljadu metara nadmorske visine. Kad se putevi raščiste ostaje uživanje na koje mališani ne čekaju.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track