DIVNA SCENA ZABELEŽENA NA SRPSKOJ PLANINI: Posle mnogo godina na proplancima Zlatibora ponovo će trčkarati JELENI (VIDEO)
Foto: Rina

vraćena divljač

DIVNA SCENA ZABELEŽENA NA SRPSKOJ PLANINI: Posle mnogo godina na proplancima Zlatibora ponovo će trčkarati JELENI (VIDEO)

Srbija -

Jedna od najlepših i najposećenijih srpskih planina od sada ima nove stanovnike.

Na proplanke Zlatibora u okviru državnog projekta reintrodukcije divljači pušteno je 10 jelena, pet košuta i četiri laneta. Projekat traje pet godina i u planu je da za to vreme na Zlatiboru bude nastanjeno ukupno 100 jedinki.

- Jeleni, košute i mlade jedinke stigli su iz Bačkog Monoštora i lovišta "Kozara". Ne postoji tačan podatak od kad jeleni ne nastanjuju Zlatibor, ali se radi o jako dugačkom periodu i sada je konačno jelenska divljač ponovo vraćena na područje gde je nekad davno živela. Osim Zlatibora, vraćeni su i na planine Tara, Zlatibor i okolinu Prijepolja - rekao je predsednik Lovačkog udruženja "Zlatibor" Milovan Knežević.

Sve pristigle jedinke su detaljno pregledane, kad su stigle na Zlatibor smeštene su u prihvatilište gde će provesti određeni period prilagođavanja i karantina, a zatim će biti puštene u prirodu.

01:06

Jeleni i košute se vratili na Zlatibor: Na srpskoj planini nastanjeno 19 jedinki, nakon perioda prilagođavanja biće pušteni u prirodu (FOTO)(VIDEO)

- Prihvatilište je kompletno obnovljeno. Prostire se na 18 hektara ograđene površine. Imaju sve potrebne uslove, hranu, vodu i neophodnu negu. Napravljene su hranilice za svaku vrstu hrane kao i pojilišta i solišta. Nakon adaptacije biće pušteni na otvoreno područje lovišta Zlatbor - kaže Knežević.

Državni projekat reintrodukcije jelena u Zapadnoj Srbiji sprovodi Uprava za šume pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, a na području planine Zlatibor njime rukovodi Lovačko udruženje "Zlatibor".

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja