GRADONAČELNIK ČAČKA TODOROVIĆ: Stigao odgovor od Vlade, ublažićemo mere za ugostitelje
Foto: Printscreen

dobre vesti

GRADONAČELNIK ČAČKA TODOROVIĆ: Stigao odgovor od Vlade, ublažićemo mere za ugostitelje

Srbija -

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović saopštio je danas da je Vlada Srbije delimično ublažila mere Kriznog štaba u oblasti ugostiteljstva, ali i drugih preduzetničkih delatnosti, kao što su cvećare, knjižare, gvožđarske i druge radnje. U saopštenju koje prenosimo u celosti naveo je da su mere na snagu stupile danas.

"Nakon otvorenog i iskrenog razgovora sa predstavnicima čačanskih ugostitelja, koji su mi se obratili sa molbom za tumačenje odredbi Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID – 19, održao sam sastanke sa državnim zvaničnicima, sa ogromnom željom da zajednički dođemo do modela koji bi bio prihvatljiv, u uslovima veoma teške epidemiološke situacije. Grad Čačak je svestan složene situacije, u kojoj se nalazi delatnost ugostiteljstva, kao i još neke preduzetničke delatnosti. Mere Kriznog štaba nisu u ingerenciji Grada, ali smo učinili sve da život i rad u našem gradu, funkcionišu u ovom teškom vremenu. Uz veliko razumevanje nadležnih , došli smo do rešenja koje je jedino moguće u ovom trenutku", rekao je TOdorović.

Generalni sekretarijat Vlade, dao je mišljenje o primeni ove Uredbe i preporuka Kriznog štaba, u kome stoji da šalterska prodaja hrane i pića, u tom smislu, ne spada u oblast ugostiteljstva, koja obuhvataju prodaju hrane i pića (restorani, kafići, barovi, klubovi, splavovi, šalteri i kiosci za prodaju hrane i pića i sl.)

Napomena je da se MORAJU poštovati sve druge preventivne, epidemiološke mere, kao i da restoran mora biti zatvoren za rad sa strankama U NEPOSREDNOM KONTAKTU. Deo objekta u kojem se sedi i poslužuje, MORA BITI ZATVOREN, a deo objekta koji ima šalter za direktnu, neposrednu predaju hrane kupcu, može raditi.

Vlasnik ili odgovorno lice u privrednom subjektu, je dužan da se stara o tome da se onemogući okupljanje većeg broja ljudi ispred šaltera. U protivnom će se smatrati, da pravno lice ili preduzetnik nije primenio sve preventivne mere od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih i korisnika usluga.

Ukoliko je delatnost takva da podrazumeva usluživanje, tako što će kupci/korisnici boraviti duže vremena (duže od 15 minuta), u zatvorenom prostoru, bez maski i na odstojanju od minimum 1,5 metra, onda je takav objekat NEBEZBEDAN.

U tom smislu, klasifikacija delatnosti NIJE BITAN ČINILAC da li neki privredni subjekat spada u grupu subjekata kojima se ograničava radno vreme. Bitan činilac je sigurnost i bezbednost pružanja usluga, odnosno obavljanja privredne i druge delatnosti (misli se na knjižare, cvećare, prodaju farbarske i gvožđarske robe i sl.)

Na osnovu mišljenja Generalnog sekretarijat Vlade, mere stupaju na snagu danas."

Kurir.rs/D. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track