Pančevo brine o prirodi: Na prvi dan proleća u Vojlovici zasađeno 500 sadnica trešnje
Foto: Grad Pančevo

Pančevo brine o prirodi: Na prvi dan proleća u Vojlovici zasađeno 500 sadnica trešnje

Srbija -

Na prvi dan proleća, u Vojlovici je zasađeno 500 sadnica trešnje čime je nastavljena prošlogodišnja velika akcija ozelenjavanja svih delova Pančeva. Sadnice su zasađene u tri najduže centralne ulice u Vojlovici, u ulicama Janošikova, Svetozara Markovića i Petefi Šandora.

Iako je bilo planirano da se u ovu aktivnost uključe i građani, zbog aktuelne epidemiološke situacije odlučeno je da sadnju obave radnici JKP „Zelenilo“. Svoje sadnice u okviru akcije „Zasadi i ti svoje drvo trešnje“ zasadile su simbolično i Katarina Banjai, članica gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Maja Vitman, gradska menadžerka, Ivana Rosić, pokrajinska poslanica.

Maja Vitman, gradska menadžerka podseća da Grad Pančevo već tradicionalno u saradnji sa JKP „Zelenilo“ sprovodi akciju sadnje i ozelenjavanje zelenih površina.

- Kako su nam bitne parkovske površine, jednako su nam bitne i ulice u gradu. Danas smo u Vojlovici gde po prvi put sadimo u putnom pojasu. Trešnja, koju ovde sadimo, predstavlja simbol života, ljubavi i sreće. U vreme pandemije i kovida, trešnja kao simbol života, nam je još važnija, kada nismo u mogućnosti da akciju sprovedemo sa našim sugrađanima već samo uz pomoć radnika JKP „Zelenilo“.

sađenje drveća
foto: Grad Pančevo

Katarina Banjai, članica gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj ističe da se ovom sadnjom u Vojlovici nastavlja akcija „Zasadi drvo“ započeta krajem 2019. godine, koja je realizovana na više lokacija u gradu.

- Acija „Zasadi drvo“ je izuzetno dobro prihvaćena od strane naših sugrađana koji su i sami učestvovali u sadnji. U toku prošle godine JKP „Zelenilo“ je posadilo 6.300 sadnica. Ove godine planiramo da taj broj bude i veći. U tome imamo podršku i Ministarstva za zaštitu životne sredine koje nam je putem konkursa opredelilo dodatnih 4 miliona dinara za podizanje novih i održavanje postojećih vetrozaštitnih pojaseva, rekla je Katarina Banjai.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track