VEOMA TRAŽENA MAST U DOBA KORONE, PRAVI SE OD SALA JAZAVCA: Mnogi su obloge stavljali na pluća da bi prodisali
Foto: RINA

koristi se kao melem

VEOMA TRAŽENA MAST U DOBA KORONE, PRAVI SE OD SALA JAZAVCA: Mnogi su obloge stavljali na pluća da bi prodisali

Srbija -

O lekovitosti ove masti, najbolje svedoče lovci koji jazavičevu mast i spravljaju. Oni objašnjavaju da se jazavac hrani korenjem biljaka, pa je iz tog razloga ova mast toliko lekovita.

- Dugogodišnji sam lovac i tako sam počeo da pripremam mast od jazavca, prvenstveno jer sam ja imamo bolove u kolenu i ta mast me je spasila. Od dobro podgojenog jazavca može da se dobije oko jedan litar masti, a priprema se kao i mast od svinje. Jazavci se hrane korenjem biljaka, među kojima ima i lekovitih, tokom hibernacije u koju ulazi svake zime skladišti sve hranljive materije upravo u svom salu, to je verovatno tajna zašto je ova mast lekovita i može da pomogne kod raznih oboljenja - kaže jedan od lovaca iz sela Jarmenovci kod Topole.

Mast od jazavca može da se pije, a može da se koristi i kao melem. Mngo je onih koji su u doba korona virusa upravo ovu masnu oblogu stavljali na pluća kako bi lakše prodisali.

mast od jazavca
foto: RINA

- Ukoliko mast treba da se pije ako je unutrašnje oboljenje, onda se to čini ujutru, na prazan želudac i to jedna kafena kašika pomešana sa malo čaja. Ukoliko se koristi kao melem, namaže se bolesno mesto i prekrije belom pamučnom krpom, pomaže i kod bronhitisa i zapaljenja pluća - pričaju poznavaoci ovog melema.

Ono što je bitno naglasiti je da se jazavičeva mast ne preporučuje kod lečenje raka i leukemije, bolesti nerava, srca i krvnih sudova jer ne postoje podaci da pomaže u takvim slučajevima.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track