OD DANAS I ZVANIČNO: Niš dobio ulicu cenjenog ratnog hirurga dr Miodraga Lazića i atentatora na poglavnika NDH Pavelića
Foto: Youtube Printscreen

odluka komisije

OD DANAS I ZVANIČNO: Niš dobio ulicu cenjenog ratnog hirurga dr Miodraga Lazića i atentatora na poglavnika NDH Pavelića

Srbija -

Niš je od danas i zvanično dobio ulice "Dr Miodraga Lazića" preminulog ratnog hirurga i šefa Urgentnog centra u Nišu kao i "Blagoja Jovovića", Crnogorca koji je pištoljem usmrtio nekadašnjeg poglavnika Nezavisne države Hrvatske, Antu Pavelića. Ulicu je dobio i niški glumac Desimir Stanojević.

Ove novosti je saopštila Кomisija za nazive delova naseljenih mesta i nazive ulica u Nišu koja je odluku donela 28. decembra 2020. godine, a danas je to verifikovalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave odnosno dalo saglasnost komisiji na predlog odluke o promeni naziva ulica na teritoriji Grada Niša.

Ulice "Milutina Bojića" i "Vojislava Ilića" ostaju da postoje u Nišu, ali u drugim delovima grada jer je do sada bio dupliran naziv.

Blagoje Jovović, Ante Pavelić
foto: Printscreen, Profimedia

Javnosti je jasno zašto je cenjeni hirurg u Nišu dobio ulicu, ali polemika u javnosti se vodi oko imena Blagoja Jovovića koji direktno nema nikakve veze sa Gradom Nišom, ali je u mnogim krugovima cenjen.

On je bio u vojsci Kraljevine Jugoslavije, potom se pridružio partizanima 1941. godine. Godinu dana kasnije prelazi u četnike jer se nije slagao naredbama da se napadaju pripadnici ravnogorskog pokreta odnosno raspiruje bratoubilački rat. Posle rata postaje engleski agent i tako saznaje da Pavelića krije katolička crkva u Buinos Airesu. Odlazi tamo 1947. godine i posle 10 godina ubija ratnog zločinca sa dva hica na ulici.

U Srbiji danas jedino Zemun ima Ulicu Blagoja Jovovića.

(Kurir.rs/M.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track