00:58

(ANKETA KURIR TELEVIZIJE) Kako Beograđani pamte početak bombardovanja 1999. godine

NATO AGRESIJA

KAKO SRBI PAMTE 1999. GODINU Prvo je pala BOMBA, pa se tek čula sirena! Potresne ispovesti teraju SUZE na oči! (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija -

Na današnji dan, 24. marta 1999. godine počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije.

Ekipa Kurir televizije porazgovarala je sa građanima širom Srbije i od njih dobila potresna sećanja.

Novi Sad bio je jedan od prvih bombardovanih gradove te 1999. godine. Srušena su sva tri mosta ovoga grada, a novinarka Staša Keneški ispričala je pref našim kamerama kako je izgledao taj kobni 24. mart.

- Bila sam u gradskom prevozu, samo dve stanice od mesta na kome je pala prva bomba. Tolika je panika zavladala u autobusu, da je jedan mladić pokušao da izađe kroz onaj krovni prozor. Nismo znali šta da radimo, osećaj je bio neverovatan. Kasnije smo već znali šta nas očekuje - navodi Staša i dodaje da se sirene nisu čule, već da je prvo pala bomba.

00:51

Novi Sad sećanje na bombardovanje

Ni u Beogradu sećanja na ovaj događaj ne blede. Svi se jasno sećaju dana kada su se prvi put posle mnogo godina oglasile sirene za vazdušnu opasnost u prestonici.

-Vraćala sam se od roditelja sa Denkove bašte, na ulicama nigde nikoga, samo mi je jedna žena prišla sa leđa i zamolila me da ide sa mnom - priseća se jedna starija gospođa.

I u Sremskoj Mitrovici brojne delagacije u skladu sa epidemiološkim merama položile su vence na spomen-obeležju.

Ratni veterani, koji su branili zemlju na Kosovu i Metohiji sa suzama u očima prisećaju se te crne godine.

- Ne pričamo često o tome. Ja sam patriota i znao sam da se svaki zadatak mora izvršiti. Braniti svoju zemlju znači braniti svoju kuću i svoju porodicu. Sve kolege iz jedinice bile su mlađe od mene. Međusobno smo se brinuli jedni o drugima - priseća se Marinko Marković, policajac u penziji.

U Kragujevcu i dalje živi sećanje na bombardovanje fabrike automobila "Zastava".

- Mi smo uzeli sami da popravljamo svojim rukama. Očistili smo svaki deo rukama - priča Milivoje Rašković, jedan od radnika koji se svojim rukama čistio otrovnu i kancerogeni piralen koji je ostao u fabrici, bojeći se da će, ukoliko odbije, ostati bez posla.

01:15

Kragujevac: 22 godine od bombardovanja Zastave

U NATO bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije, koje je trajalo tačno 78 dana stradalo je 2.500 ljudi, među kojima i 79 dece, a ranjeno je više od 12.500 osoba.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track