BOMBE SA OSIROMAŠENIM URANIJUMOM I DANAS U ČAČKU: Na fabriku Sloboda palo je 54 projektila, sećanja i dalje ŽIVE
Foto: RINA

bilo je strašno

BOMBE SA OSIROMAŠENIM URANIJUMOM I DANAS U ČAČKU: Na fabriku Sloboda palo je 54 projektila, sećanja i dalje ŽIVE

Srbija -

Tokom bombardovanja te 1999. godine, ciljevi NATO agresora bili su vojni, infrastrukturni i privredni objekti koji su od vitalnog značaja za Moravički okrug. Ti ciljevi gađani su sa raketama koje u sebi sadrže osiromašeni uranijum gde je samo na teritoriji Moravičkog okruga bačeno je 273 bombe, mnoge od njih još uvek nisu izvađene, a sećanja mnogih učesnika u tom ratu i dalje ne blede.

- Na fabriku "Sloboda" palo je 54 bombe, četiri do dana današnjeg još nisu izvađene, a cilj je bio da se razruše bitni objekti u državi, jer su tzv. krmače sa glavama osirumašenog uranijuma koje deluje posle izvesnog vremena, kasetne bombe bačene su u Bresnici, Tavniku i delu Knića gde je izručen kontejner bombi. Sećam situacije kada smo sedeli u Štabu i čovek iz Bresnice donosi u rukama kasetnu bombu - rekao je Brane Drobnjak, komandant tadašnjeg okružnog Štaba civilne zaštite gostujući u Dnevniku zapadne Srbije.

Brane Drobnjak
foto: Printscreen/Youtube

Drobnjak se osvrnuo na trenutke kada su iz fabrike Milan Blagojević i PKS Lateks izvlačene opasne materije kako bi se zaštitili ljudski životi.

- Opasne materije koje su se izlivale su izvučene na vreme, a najteži deo posla bilo je bombardovanje Slobode i žrtve. Medicinski radnici su tada kao i sada, u vreme pandemije, bili na visini zadatka. Imali smo informacije šta će biti bombardovano, odnosno ko je poleteo, znali smo da će biti bombardovan repetitor na Ovčaru, trebala je pored pošte u Užicu biti gađana i pošta u Čačku. Naknadno smo dobili informaciju da je francuski pilot kada je video masu naroda ispred pošte, bombe izručio u Jadransko more - kazao je Drobnjak.

Najteža sećanja iz vremena bombardovanja vezana su za izgubljene živote mladih ljudi, jer je 18 lica iz Čačka izgubilo život na Kosovu.

- I danas me sećanja drže kao da se juče desilo, pamtim svako uplašeno lice roditelja, koji su strahovali da će svaki čas neko doći u njihovo dvorište i doneti crne vesti. Mi smo išli kroz jedno selo kako bi javili porodici da mu je sin od 19 godina poginuo. Otac poginulog vojnika išao je iz bašte kukajući i tražeći šibicu da sve zapali - istakao je Drobnjak.

On je dodao da je opština Gornji Milanovac svim vojnicima palim za slobodu podigla biste i da bi te primere trebalo svaka opština da primeni jer to heroji zaslužuju.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track