SREĆA ZAMENILA VIŠEDECENIJSKU NEIZVESNOST: Krov nad glavom za 16 izbegličkih porodica u Kikindi
Foto: S. U.

LEPE VESTI

SREĆA ZAMENILA VIŠEDECENIJSKU NEIZVESNOST: Krov nad glavom za 16 izbegličkih porodica u Kikindi

Srbija -

U trospratnici u ulici Dušana Vasiljeva, u kojoj već postoji nekoliko ovakvih stambenih objekata, kao i u susednoj Pere Segedinca, novo porodično gnezdo sviće 16 izbegličkih porodica.

Pre skoro tri decenije na sever Banata, s one strane Drine, stigli su u nepreglednim izbegličkim kolonama. Boreći se protiv suza Slavica Šević (40) iz Gline, priseća se da se u Kikindi, sa roditeljima, bratom, snajom i njihovom bebom, obrela kao četrnaestogodišnja devojčica. Prvo su bili smešteni kod rodbine. Sada i ona ima svoju devojčicu. Srećna je što će u punoletstvu i devojaštvu uživati u novom stanu.

Kikinda
foto: S. U.

- Nakon "Oluje" i ja sam se našla u izbegličkoj koloni. Najpre smo bili kod rođaka. Sve ove godine živela sam skromno, kao podstanar, podižući ćerku koja sada ima 18 godina. U ovom stanu, uverena sam, čekaju nas nova nada i sreća- priznala je Slavica. Sličnih očekivanja, sa po ključem u jednoj, a jabukom u drugoj ruci, do stanova površine od od 30 do 50 kvadratnih metara, zaputile su se i Slavičine komšije. Suze radosnice nisu mogli, a ni hteli da sakriju. Stanovi su izgrađeni u okviru potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa kojim u Srbiji rukovodi Komesarijat za izbeglice i migracije. Vrednost radova iznosila je nešto više od 407.000 evra. Lokalna samouprava obezbedila je lokaciju i prateću infrastrukturu. Sugrađanima je spokojan i miran život u novim domovima, poželeo Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde:

Kikinda
foto: S. U.

- Ovde smo da sa vama podelimo radost novog početka, novih uspomena, osmeha i zajedničkih radosti. Mnogi od vas su godinama maštali o ovom trenutku. Prethodno su preživeli užase 90-tih. Ovim činom potvrđujemo da Republika Srbija, zajedno sa svojim partnerima, istrajava u želji da pomogne svim građanima i omogući im osnovne uslove za život - poručio je Lukač.

Korisnici su stanove dobili u zakup, a moguće je da ih docnijeotkupe po povlašćenim cenama prema Zakonu o izbeglicama. O važnosti Regionalnog stambenog programa govorili su Leoneta Pajer, predstavnica delegacije EU u Srbiji, Jovan Lazarov, šef kabineta direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, kao i Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije:

- Nije sve ove godine bilo lako i jednostavno. Naš je posao da što manje ljudi bude pod tuđim krovom i da stambeno zbrinemo i preostala izbegla lica- kazao je Cucić.

Kikinda
foto: S. U.

Podržana 352 stambena rešenja

U Kikindu i okolna sela, tokom ratnih 90-tih, slilo se oko 7.300 izbeglih. Kroz osam kolektivnih centara je prošlo 3.500 ljudi. U cilju njihovog zbrinjavanja, sa donatorima i Kikindom, do sada su podržana 352 stambena rešenja. Osim stanova i seoskih kuća, stotinak izbegličkih porodica se opredilo za pomoć u građevinskom materijalu.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track