Najnovije vesti

PETROVIĆIMA PROPAO ČITAV ROD POVRĆA, ŠTA ĆE, KUD ĆE, UŠLI U NOVI POSAO: I isplatilo se! Razradili biznis kad su se najmanje nadali
Foto: RINA

grad mu treću godinu zaredom uništio kompletan rod povrća

PETROVIĆIMA PROPAO ČITAV ROD POVRĆA, ŠTA ĆE, KUD ĆE, UŠLI U NOVI POSAO: I isplatilo se! Razradili biznis kad su se najmanje nadali

Srbija

ČAČAK - Slobodan Petrović iz Stančića godinama je bio poznati povrtar u čačanskom kraju, ali je odluku da se bavi cvećarstvom doneo onog trenutka kada mu je grad, treću godinu zaredom uništio kompletan rod povrća. Danas se više nego uspešno, ovim poslom bavi čitava porodica.

cveće, Čačak, Slobodan Petrović
foto: RINA

„Morali smo da promenimo delatnost, jer zarade više nije bilo. U prozvodnju cveća uključeni su svi članovi jer tu ima posla svih 365 dana u godini. Udarna sezona za nas je ova prolećna kada domaćice biraju cveće koje će ove godine krasiti njihove terase“, rekao je Slobodan za RINU.

Najaktuelnija je begonija, poznata kao muškatla sa retkim ili gustim cvetom, kaliopa u više boja koja je veoma istrajna i surfinija za koju mnoge domaćice tvrde da je najzahtevnija.

„Cveće treba saditi što ranije, mnogo se greši kada se kasno posadi, kada počnu velike vrućine jer se plastika i žardinjera zagreju. Surfinija i muškatla mogu se saditi već početkom aprila, malo dublje se sadi i uz zalivanje obavezno se dodaje prihrana,a biljka se zaliva isključivo dok je hladna”, kaže Rada Petrović za RINU.

cveće, Čačak, Slobodan Petrović
foto: RINA

Loši vremenski uslovi nisu išli na ruku proizvođačima cveća, a ni trenutna epidemiološka situacija, pa mnogi asortiman nisu proširivali kada je u pitanju martovski program. U plalstenicima Petrovića preovladavaju ciklame i primule.

1 / 6 Foto: RINA

„Mi smo se poslednjih godina opredelili za uvoz rasada krajem jula , početkom avgusta. Najtraženije je balkonsko cveće gde preovladavaju muškatle i surfinije, a kada je reč o baštenskom prednost imaju begonije i kadife“, rekla je Rada.

cveće, Čačak, Slobodan Petrović
foto: RINA

Plodna moravska zemlja, kvalitetan rasad i stalno angažovanje svih članova porodice su faktori kako bi uspeh bio tako zagarantovan, poručuju Petrovići.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...