Čačani od oktobra plaćaju grejanje po utrošku
Foto: Tanjug

Nov sistem

Čačani od oktobra plaćaju grejanje po utrošku

Srbija -
Fiksni deo će se plaćati svih 12 meseci i odnosi se na angažovani kapacitet toplotnog sistema, a varijabilni se odnosi na stvarno isporučenu toplotnu energiju koja će se plaćati u grejnoj sezoni, ukazao direktor JKP "Čačak" Petar Domanović

ČAČAK - Čačani koji greju stanove sa gradskog toplovoda plaćaće od oktobra grejanje po utrošenoj energiji, a ne po kvadratu površine stana, najavio je danas direktor JKP "Čačak" Petar Domanović.

"Potrebno je uspostaviti realne cene toplotne energije na osnovu opravdanih troškova, ali u isto vreme imati prihvatljivu energetsku efikasnost pri proizvodnji i smanjiti gubitke u distributivnoj mreži", rekao je Domanović.

On je rekao da su uzeta pozitivna iskustva iz drugih gradova, a poenta je energetska ušteda, efikasnije korišćenje toplotne energije i omogućavanje kupcima da prilagode toplotnu energiju svojim potrebama.

Korisnici će moći da koriste onoliko energije koliko im je potrebno, a obračun će biti prema takozvanom dvotarifnom sistemu gde će račun za grejanje imati fiksni i varijabilni deo.

"Fiksni deo će se plaćati svih 12 meseci i odnosi se na angažovani kapacitet toplotnog sistema. Varijabilni se odnosi na stvarno isporučenu toplotnu energiju koja će se plaćati u grejnoj sezoni", ukazao je Domanović i naglasio da će svaki korisnik moći da utiče na varijabilni deo, odnosno visinu računa time što će odrediti kada i koliku će površinu grejati, kao i visinu temperature.

On očekuje da primena krene od 1. oktobra pred grejnu sezonu, a urađen je i pilot projekat gde je, kako je kazao, praćena potrošnja na određenim toplotnim podstanicama.

Od 8.500 stanova, koliko ih je na sistemu grejanja u Čačku, oko 2.800 je opremljeno novim sistemom na osnovu kojeg će moći da se obavlja merenje preko kalorimetara na nivou stana, dok ostali imaju stari sistem gde se meri na nivou podstanice.

"Naš cilj je stimulacija štednje, a u prilog tome idu odredbe novog Zakona o energetskoj efikasnosti zgrada, ali i racionalnoj potrošnji energije koji su u proceduri u skupštini", tvrdi Domanović.

Gradskom veću bi uskoro trebalo da bude upućen zahtev za izmenu obračuna naplate grejanja, a račun će se uvećavati svaki put kada na tržištu poskupe energenti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track