OSNOVANO UDRUŽENJE "JEDNA UZ DRUGU" U SUBOTICI: Pomoć ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke
Foto: Shutterstock

podrška

OSNOVANO UDRUŽENJE "JEDNA UZ DRUGU" U SUBOTICI: Pomoć ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke

Srbija -

Nekoliko Subotičanki osnovale su udruženje "Jedna uz drugu", čiji rad je prvobitno počeo putem Fejsbuk grupe, a nedavno je i formalno ozvaničen statusom uruženja za podršku ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke, kao i drugih oblika ove opake bolesti.

Subotičanka Tanja Antić bitku sa karcinomom dojke vodila je čak dva puta.

Prvi put je obolela sa svega 35 godina, nakon čega joj se posle 16 godina ponovo pojavio i to u metastazi.

Proživljena iskustva je pre dve godine odlučila da podeli sa drugim ženama putem Fejsbuk stranice pod nazivom "Jedna uz drugu", kako kaže, po uzoru na slična udruženja koja postoje u regionu i svetu.

Ideji da se obolelim ženama i njihovim porodicama pruži podrška, kako bi zajedničkim snagama prevazišli sve teškoće koje donosi ova bolest, pridružila se i Milica Pećerić.

Njena borba sa agresivnim karcinomom dojke je, uprkos svim redovnim kontrolama, počela 2017. godine, a danas je nakon 25 zračnih terapija i operacija, izlečena.

Danas je predsednica Udruženja koje pomaže obolelim i zenama koje se leče od karcinoma, i svojim primerom daje nadu drugima da se sa ovom bolešću može živeti i da se ona može pobediti.

Aktivnosti Udruženja usmerene su pre svega na prevenciju, pored čega članice jedna drugoj na razne načine pružaju i pomoć u toku procesa lečenja, poput interesantnih kapica za glavu koje izrađuje Milica, po struci šnajderka, kako bi druge obolele dame lakše prevazišle problem sa opadanjem kose nakon primanja hemoterapija.

Ovo udruženje delovaće u saradnji sa Odeljenjem onkologije Opšte bolnice Subotica, pa će tako u narednim mesecima organizovati nekoliko psiholoških radionica, individualnih psihoterapija, kao i fizioterapeutskih vežbi za sve članice.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track