U VRANJU SE NASTAVLJA BORBA PROTIV KORONE: Vakcinišimo se i pokažimo odgovornost
Foto: ZC Vranje

imunizacija

U VRANJU SE NASTAVLJA BORBA PROTIV KORONE: Vakcinišimo se i pokažimo odgovornost

Srbija -

Imunizacija stanovništva prvom i drugom dozom raspoloživih vakcina vrši se u Sportskoj hali u Vranju.

Slavoljub Trajković koji je danas primio prvu dozu kineske vakcine Sinofarm izjavio je da se oseća dobro nakon vakcinacije.

"Dobro sam. Osećam se super. Za vakcinu sam se prijavio putem portala eUprava i posle nekoliko dana, juče sam dobio poruku da danas dođem da se vakcinišem. Imao sam zdravstvenih problema, čekao sam i po preporuci lekara i kada je doktor rekao da mogu odmah sam se prijavio za vakcinu.", rekao je danas Slavoljub u Spotrskoj hali u Vranju, gde se imunizacija stanovništva protiv Kovida 19 obavlja svih sedam dana u nedelji od 8 do 20 časova.

"Ja sam danas primila drugu dozu kineske vakcine. Nakon vakcinisanja prvom dozom nisam imala nikave zdravstvene probleme i nadam se da će sada isto sve biti dobro. Posle prve vakcine, nastavila sam da se pridržavam svih propisanih epidemioloških mera, nosila sam masku, nema druženja kao nekada i obavezno vodim računa o rastojanju. Isto tako ću i da nastavim, bez obzira na to što u mom okruženju među prijateljima i poznanicima ima dosta vakcinisanih.".

Povodom 7. aprila, Svetskog dana zdravlja, koji se ove godine obeležava sa idejom da izgradimo pravedniji i zdraviji svet, uz podsećanje da je KOVID 19 teško pogodio sve zemlje i da je njegov uticaj bio najjači onda kada se tome niko u svetu i kod nas nije nadao, Zdravstveni centar Vranje preduzima dodatne mere gde će se upravo govoriti o velikom značajau vakcinacije stanovništva protiv korona visrusa.

Cilj je da se svima omogući isti pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama, što je urađeno i da se na stručan način dodatno informiše šira javnost. Veća je verovatnoća da će se na taj način ublažiti sve negativne posledice pandemije, a kao rezultat mera sprovedenih za suzbijanje pandemije uslediće povratak na raniji način života.

"Jedno od osnovnih ljudskih prava je pravo na zdravlje. Ljudi treba da imaju dovoljno informacija o zdravlju i o potrebnim uslugama da bi na odgovarajući način vodili računa o svom zdravlju i zdravlju svojih porodica. Lekari, medicinske sestre, stručnjaci iz oblasti medicine su jedini pravi i relevantni sagovornici u tom smislu." - ističe direktorka Zdravstvenog centra Vranje, dr Ljiljana Antić govoreći o kampanji i aktivnostima kojima će ove godine biti obeležen Svetski dan zdravlja u Vranju.

"To je posebno važno danas kada vodimo odlučujuću bitku u godinu dana dugom ratu protiv korone. Vakcinacija je naše jedino i najubojitije oružje u ovom ratu. Apelujem na građane da slušaju isključivo stručne ljude koji znaju o čemu govore. Mi već imamo iskustva. Vakcina je višestruko korisna i ima najpre ulogu da zaštiti i spreči zaražavanje kao i da omogući da potpuno vakcinisani pacijenti imaju blaže kliničke slike ukoliko se zaraze. Cilj nam da je da se što pre vratimo životu na kakav smo navikli ali i da pokažemo odgovornost prema našoj deci i odgovornost prema budućnosti naše zemlje." - istakla je dr Ljiljana Antić.

U Sportskoj hali u Vranju danas je bilo i nekoliko državljana Severne Republike Makedonije zainteresovanih za vakcinaciju. Njima je preporučeno da se o eventualnoj vakcinaciji u Republici Srbiji informišu u svojoj matičnoj zemlji gde će na precizan način dobiti sve potrebne informacije. Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track