DRAGOSLAV IZ KRUŠEVCA SE KAO DETE DOPISIVAO SA SVETSKIM ZVEZDAMA Bio sam presrećan kad poštar dođe i kaže STIGLO PISMO iz Holivuda
Foto: Ž.M./Privatna arhiva

nesvakidašnja interesovanja

DRAGOSLAV IZ KRUŠEVCA SE KAO DETE DOPISIVAO SA SVETSKIM ZVEZDAMA Bio sam presrećan kad poštar dođe i kaže STIGLO PISMO iz Holivuda

Srbija -

Dragoslav Mirković, mašinski inženjer i programer iz Kruševca, još od srednjoškolskih dana razvijao je razne vrste hobija, a zapamćen je po jednom jedinstvenom.

Poznati kolekcionar i slikar amater, sada u penzionerskim danima, otkrio je detalje svog nesvakidašnjeg interesovanja.

- Godine 1960. pisao sam najvećim filmskim zvezdama u Holivudu, Londonu i Parizu i od njih sam tražio fotografije sa autogramom. Odgovorili su mi Kirk Daglas, Merilin Monro, Glen Ford, Džoni Vajsmiler, Žan Pol Belmondo, zatim Džon Vejn, Bert Lankaster, Robert Mičam, Robert Tejlor, Toni Kertis, Čarlton Heston, Jul Briner, Marlon Brando, Elizabet Tejlor, Ava Gardner, Mišel Morgan i mnogi drugi. Imam 60 fotografija sa potpisima najvećih filmskih glumaca toga doba. Među njima je i porodična fotografija velike filmske dive Grejs Keli, koja se udala za princa od Monaka, Renijea, vladara male kneževine na Mediteranu, a na njoj je i njen sin kao dete, danas vladar Monaka, knez Albert. Svoje fotografije poslali su mi i Džoan Kraford, Olivija de Havilend, Domeniko Modunjo, Toni Kertis, Fernandel... - kaže Dragoslav Mirković.

Dragoslav je još kao dečak u osnovnoj školi počeo da sakuplja sličice iz žvakaćih guma, a kao učenik u srednjoj Tehničkoj školi u Smederevu počeo da se dopisuje sa filmskim glumcima. U mladosti je postao prava zvezda među vršnjacima u Kruševcu zbog dopisivanja sa svetskim velikanima iz sedme umetnosti.

- Bio sam presrećan kad poštar dođe i kaže: "Evo ti pismo iz Holivuda". Tražio sam njihove slike i autograme i redovno sam ih dobijao. Ovaj hobi sam zavoleo strahovito i sada imam komplet originalnih fotografija sa njihovim autogramima. Sakupljao sam i fotografije domaćih glumaca i glumica i napravio poseban album - dodaje Dragoslav.

1 / 5 Foto: Ž.M./Privatna arhiva

U elektronskoj formi ima 2.000 fotografija političara, glumaca, režisera i sportista. Pravi albume poznatih ličnosti iz svih oblasti, ali i životinja, biljaka, gradova, istorijskih mesta, crkava i manastira. Odštampao je sto fotografija, a još 2.000 čuva na računaru.

Mirković je inače jedan od prvih kruševačkih programera:

- Godine 1971. postao sam programer posle završenih specijalnih kurseva za obuku za rad na računaru i kursa engleskog jezika. Savladao sam kompjutersko programiranje i programske jezike i radio na kompjuteru za potrebe "14. oktobra", Fabrike vagona Kraljevo i MIN Niš, jer je Računski centar u Kruševcu obavljao usluge za privredu, a ja bio jedan od prvih kruševačkih programera. Prvo su izvršili logično testiranje da vide da li smo mi sposobni za taj posao.

Dragoslav je jednom priikom uradio tablice za potrošačke kredite u privredi, a kad se pokazala neka greška, dokazao je da je program ispravan, ali da je kompjuter pogrešio.

Miloševac dao velikana

Dragoslav Mirković je rođen 1944. u Miloševcu kod Velike Plane, odakle je rodom i veliki srpski akademik Radomir Lukić. Pored ovog sociologa selo je poznato i po hraniteljskim porodicama.

- Zapisano je da je budući akademik u seljačkom odelu otišao da polaže ispit na Sorboni. Oni su se začudili i pitali ga: "Mladiću, da niste vi pogrešili?. On im je odgovorio: "Izvinite, na kojem jeziku hoćete da odgovaram?". Lukić je bio poliglota, a o njegovoj veličini govore brojne anegdote, a reći ću još jednu. Jednom je putovao vozom, a u njegovom kupeu su bila dva studenta koja su išla na Pravni fakultet da polažu ispit. On ih je ispitivao i video da su se dobro spremili. Pošto se uverio u njihovo znanje zatražio im je indekse i upisao ocene iz njegovog predmeta rekavši: "Vi ste kod mene položili" - besedi nam Dragoslav o slavnom zemljaku.

Njegovi zemljaci su se odužili ovom srpskom velikanu. Osnovna škola u Miloševcu nosi ime Radomira Lukića kao i amfiteatar na Pravnom fakultetu.

Danas je vrlo aktivan na društvenoj mreži Instagram. Kreativno provodi svoje vreme, bavi se slikarstvom, naslikao je stotinak slika, piše pesme, jednu zbirku je poklonio osnovnim školama. Član je Likovnog kluba "Dimitrije Simić" i Udruženja "Rasinius". Učesnik je na brojnim kolektivnim izložbama, a napisao je i sto rimovanih pesama iz svakodnevnog života.

Za vreme NATO agresije na SRJ opisao je sve strahote tog rata.

Ima i kolekciju koju čini 6.000 filmova od 2.000 režisera i 16.000 glumaca. Napravio je albume: Svetska čuda, Psi, Manastiri, Životinje i druge brojne oblasti.

Dragoslav je rođen 1. aprila, kao i Čkalja, na Svetski dan šale. U doba korone, koje još traje, napisao je dvadesetak pesama. Njegova poruka penzionerima glasi da treba naći hobi i neku zabavu.

- Idol mi je Ljuba Ršumović, njegovim tragom sam i ja opisao lepe i ružne priče iz života i knjigu poklonio deci u osnovnim školama. Pre 30 godina počeo sam i da se bavim slikarstvom, radio sam ulja na platnu, minijature, pejzaže, cveće, portrete ličnosti iz moje familije i glumaca. Moj recept za zdrav život glasi: svakodnevno pešačenje, tri do četiri kilometara, vožnja biciklom i plivanje, spavanje na vreme, najkasnije u 23 sata najkasnije, ishrana tri puta dnevno i voće i povrće - dodaje Mirković.

Dragoslav Mirković je završio prvi stepen Mašinskog fakulteta i kao programer radio u "14. oktobru", DIP "Savremeni dom" i Elektronskom računskom centru. Bio je nastavnik matematike u Ekonomskoj školi, a vodio je i obuku knjigovođa za rad na računaru.

Sada je penzioner i živi u svom porodičnom stanu u Kruševcu.

(Kurir.rs/Ž.Milenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track