Najnovije vesti

U OVOM MIRNOM KRAJU SRBI SU NEKADA KOVALI ORUŽJE ZA BORBU PROTIV TURAKA: Selo Štitkovo je muzej na otvorenom koji čuva tradiciju
Foto: RINA

istorija

U OVOM MIRNOM KRAJU SRBI SU NEKADA KOVALI ORUŽJE ZA BORBU PROTIV TURAKA: Selo Štitkovo je muzej na otvorenom koji čuva tradiciju

Srbija

Ušaškano na padinama Zlatara novovaroško selo Štitkovo svojvrsan je muzej na otvorenom. U ovom mestu kao da je vreme stalo, a drvene kolibice čuvaju tajne srpske istorije. Upravo u ovom mestu u srednjem veku proizvodilo se hladno oružje, pre svega nalazila se kovačnica štitova pa je selo tako i dobilo ime.

- Na prostranim livadama sve do reke Tisovice kovali su se mačevi, štitovi i drugo hladno oružje koje je Srbima služilo u borbi protiv Turaka. Svaka kuća imala je svoju puškarnicu, a prozori su bili toliko mali da kroz njih nijemogla proći ni mačka, jer su se meštani plašili dakad muškarci odu u rat da će neprijatelj upasti u domove - rekao je Milomir Čkonjević iz sela Štitkovo.

Stitkovo, Srbi, istorija
foto: RINA

Dugo je Štitkovo bilo sedište kneževske porodice Rašković. U centru sela nalazi se crkva Svetog Blagoveštenja podignuta na temeljima starog manastira koji su upravo Raškovići izgradili 1655. godine. Iznad Štitkova pružaju se strme stene, a u njima se krija vodena pećina u kojoj mnogi nisu slavno prošli.

Stitkovo, Srbi, istorija
foto: RINA

- Ovdašnji narod u njima se krio od Turaka, jer do njih neprijatelj je teško mogao da stigne. Brojni speleolozi ovde su vršili istraživanja, a unutar pećine nalazi se izdašan izvor. Pre nekoliko godina u pećinu su ulazili planinari i unutra pronašli jedan kostur u dubećem stavu. Oni su to doneli u centar sela, a ja sam kosti sahranio pored lipe u porti crkve - priča Milomir.

Stitkovo, Srbi, istorija
foto: RINA

Nekada je selo brojalo pet stotina stanovnika, a danas je tu samo nekoliko meštana koji usputnim prolaznicima prepričavaju legende vezane za ovaj kraj. Štitkovo je u jednom periodu bilo i prestonica stare srpske države i kao jedno od najživopisnijih sela uvršeno je u turisitičku ponudu planine Zlatar.

- Jedno od retkih mesta gde je potpuno sačuvan tradicionlani duh. Etno selo Štitkovo predstavlja tipičan primer živog etno sela. Ukoliko vas put ovde navede doživećete neverovatno putovanje kroz vreme. Zadržali su se najstariji tipovi kuća i privrednih zgrada, primitivni način stočarenja i proizvodnje oruđa. Kuće su postavljene u nizu, licem okrenute ka crkvi i školi. Selo je oko dvadesetak kilometara udaljeno do Zlatara, a dalje vas put vodi ka Ivanjici preko planina. Tako da je sama vožnja kroz ovaj kraj izuzetno živopisna - rekla je Milica Popović iz Turističke organizacije Zlatar.

Stitkovo, Srbi, istorija
foto: RINA

Epidemija korona virus možda jeste zatvorila mnoge granice i putovanja u inostranstvo su u velikoj meri smanjena, ali u svemu ovome ima i ta jedna dobra stvar jer su mnogi građani otkrili brojna zanimljiva mesta u Srbiji, a živopisno selo Štitkovo je svakako jedno od tih.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...