SVE ZELENIJA LOZNICA: Za dve godine posađeno oko 1.200 novih stabala
Foto: Kurir/T.Ilić

ekologija

SVE ZELENIJA LOZNICA: Za dve godine posađeno oko 1.200 novih stabala

Srbija -

LOZNICA – Loznica je uvek bila grad parkova i zelenila, ali je u poslednjih nekoliko godina ofanzivnije krenula u uređenje zelenih parkovskih površina. U dve minule godine KJP ‘’Naš dom’’ posadilo je ukupno oko 1.200 sadnica različitih vrsta stabala sadeći ih po 600 godišnje, a tako će biti urađeno i ove, kažu iz preduzeća.

Ovih dana radnici gradskog zelenila završavali su korektivno orezivanje stabala, sekli suve grane koje ugrožavaju pešake i uparkirane automobile, a desetak stabala koja su bila suva uklonjena su sa nekoliko lokacija. Osim sadnica u gradu na lokaciji Lagatora posadili su i oko 500 komada žbunja u Omladinskom parku pored budućeg novog Gradskog fudbalskog stadiona. U banjskom parku ‘’kraljevske banje’’, jednom od najlepših u Srbiji, napravljen je novi drvored u kome je posađeno trideset stabala kao zamena za postojeće lipe kojima je ostalo da cvetaju još nekih desetak godina.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Poslednjih nekoliko godina u Banji Koviljači se postepeno obnavlja banjski park u skladu sa odobrenom rekonstrukcijom i dozvolama Zavoda za zaštitu prirode i taj prostor bogatiji je za između 500 i 600 novih stabala. Inače, od početka godine je na teritoriji Grada Loznice preko javne nabavke gradske uprave, pored onoga što radi ‘’Naš dom’’, posađeno još 218 stabala.

Grad postaje prava zelena oaza, a ovde u poslednje vreme važi moto da gde god je neophodno zbog izrade parkinga, ili nekog drugog razloga, poseći jedno staro, obavezno dođu tri nova stabla pa Loznica u centru grada dobija malu ‘’fabriku’’ kiseonika, kroz drvorede i parkove kao mesta za odmor u hladovini olistalog drveća.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track