TRSTENIK SANIRA VELIKU DEPONIJU: Uskoro stiže i električna energija sa otpada (FOTO)
Foto: Ž.M.

ekološki projekat

TRSTENIK SANIRA VELIKU DEPONIJU: Uskoro stiže i električna energija sa otpada (FOTO)

Srbija -

Ministarstvo zaštite životne sredine uplatilo je 37 miliona dinara u ekološki projekat opštine Trstenik koji podrazumeva sređivanje nesanitarne deponije Osaonica.

- U prvoj fazi, koja je u toku, postavlja se postrojenje za tretman otpadnih voda koje je obezbeđeno donacijom Švajcarske od 150.000 franaka. Taj sistem je autonoman i koristiće deponijski gas. Planirano je da se 65 odsto deponije zatvori i rekultiviše, a ta jedna trećina biće transformisana u sanitarnu kasetu koja će poslužiti u naredne dve ili tri godine, odnosno do izgradnje regionalne deponije u Kraljevu - kaže Milena Turk, predsednica opštine Trstenik.

Trstenik, Osaonica, deponija, Milena Turk
foto: Ž.M.

Prema rečima gospođe Turk, sredstva su uplaćena i biće utrošena za drugu fazu projekta sanacije i rekultivacije.

Trstenik, Osaonica, deponija
foto: Ž.M.

- Opština će raditi i na uklanjanju divljih deponija koje su najurgentnije za rešavanje. Biće očišćene, postaviće se upozorenja, ali i video nadzor kako se scene bacanja smeća ne bi ponavljale. Dodatna sredstva od 1,3 miliona dinara dobijena su za pošumljavanje pa će tako Trstenik sa sređenom deponijom dobiti i kultivisanu zelenu površinu. Deponijski gas, postrojenje, koje je autonomnog tipa, koristiće za proizvodnju električne energije. To znači da ćemo ubuduće na prostoru deponije imati i sopstvenu struju - ističe čelnica ove pomoravske opštine.

Milena Turk najavljuje da će opština Trstenik, zajedno sa Ministarstvima građevine i zaštite životne sredine, raditi i na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bogdanju i na radovima u oblasti kanalizacije.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track