SLAVA HEROJIMA SA KOŠARA: Novi transparent osvanuo u centru Loznice (FOTO)
Foto: Kurir/ T.Ilić

godišnjica bitke

SLAVA HEROJIMA SA KOŠARA: Novi transparent osvanuo u centru Loznice (FOTO)

Srbija -

Na godišnjicu bitke na Košarama u Loznici je postavljen veliki transparent sa natpisom "Slava herojima sa Košara" i od sinoć se nalazi na ogradi mosta u centru grada.

Pre 22 godine, 9. aprila 1999. jedinice takozvane OVK uz podršku NATO snagama i vojske Albanije napale su karaulu Košare, a pripadnici Vojske SR Jugoslavije su 67 dana sprečavali njihovu kopnenu invaziju u Srbiju.

Među 108 vojnika, koliko ih je poginulo u borbama na Košarama, su i meštani Banje Koviljače Branislav Negić i Ivica Ivanović po kojima su imena dobile dve ulice u tom mestu. Obojica su bili su pripadnici 125. motorizovane brigade i odlikovani su Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Košare, Transparent, Loznica
foto: Kurir/ T.Ilić

Negić je imao 21 godinu i bio na redovnom odsluženju vojnog roka, a dobrovoljac Ivanović 44 i poginuli su u borbama sa pripadnicima terorističke OVK 14, odnosno 16. aprila.

Na Košarama je život dao i Lozničanin Ljubomir Romić (50), takođe pripadnik 125 motorizovane brigade koji je kao dobrovoljac poginuo 3. juna 1999. godine. Odlikovan je Ordenom prvog stepena za zasluge u odbrani i bezbednosti u vreme agresije NATO pakta, a njegovo ime nosi ulica na Lagatoru.

Lozničani nisu zaboravili sramnu agresiju NATO agresiju, a od godišnjice njenog početka, 24. marta na istom mostu je do nedavno bio okačen natpis - ‘’ Pamti pa vrati… 24.3.1999 – Fuck NATO pact’’ sa jasnom porukom onima koji su 78 dana bacali bombe po našoj zemlji.

(Kurir.rs/ T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track