03:10

ISPOVEST PREŽIVELOG NA 80 GODINA OD OSNIVANJA NDH

kurir televizija

DEKA BRANKO PREŽIVEO ZLOČINE NDH, 80 GODINA KASNIJE TVRDI: Niko nije mogao da preživi domaće Nemce, ovako su nas streljali

Srbija -

Posle više od pola veka zabrane objavljivanja, javnosti je dostupna arhivska građa publikovana u poslednjoj deceniji koja svedoči o monstruoznim zločinima NDH u Sremu. Takođe, nedavno je predstavljen i rezultat rada Komisije za prikupljanje podataka o žrtvama Srema tokom Drugog svetskog rata, gde je otkriveno novih 3204 imena žrtava.

Na 80 godina od osnivanja Nezavisne Države Hrvatske razgovarali smo sa učesnikom Drugog svetskog rata Brankom Lođinovićem iz Gregurovca, koji se seća kako su okupatoru u napadu na selo 6. juna 1942. godine u sprovođenju streljanja meštana pomagali Folkdojčeri.

"Pitali su ima li ovde poštenog sveta, i dobili odgovor, ne, sve su Partizani. Onda su počeli deset po deset da vode na streljanje, svako je morao da klekne i da čeka da ga ubiju. Jedni su počeli da beže, ko god je pobegao, ti naši domaći Nemci napravili su tri obruča oko sela, tako da niko nije mogao da preživi!", ispričao je Branko.

1 / 1 Foto: Kurir Televizija

Drago Njegovan, istoričar, kaže da je od sedam gradova, u četiri su bili nastojnici Hrvati, a u tri Nemci.

"Kada su srezovi u pitanju, od 156 opština, u 81 su šefovi bili Hrvati, u 75 Nemci i poneki Mađar i Slovak... Reč je o kompletnom genocidu i to ovi elaborati dokazuju", objasnio je istoričar.

Stefan Radojković, stručni saradnik Muzeja žrtava genocida u Pulsu Srbije ocenio je da Drugi svetski rat omogućio stvaranje te države, za koju je naučni krug dokazao da je u sistemu Nove Evrope pripadala tzv. saveznicima par ekselans Trećeg rajha.

"U tom rangu je još samo Slovačka. Treći rajh uopšte nije morao da ih podstiče, one su smoinicijativno radile neke stvari, dok je tu bilo saveznika oportunista, poput Mađarske, Italije i Rumunije", objasnio je Radojković.

Ovaj 10. april je važan, kako je dodao, jer je na Markovom trgu u Zagrebu Slavko Kvaternik pročitao proglas, što je pročitano i na radio stanicama, čime je oficijalno počela NDH do 1945. godine, koja je sačinjavala današnju Hrvatsku, BiH, sve do Zemuna.

NDH je, kako je naglasio, imala odrešene ruke u unutrašnjoj politici.

"Konačno rešenje romskog i jevrejskog pitanja je rešavano bez podsticaja Trećeg rajha, a ta dva genocida su bila bačena u zasenak, jer je primarni cilj bio uništavanje srpskog naroda ubijanjem, proterivanjem ili pokrštavanjem. Srba je bilo 30 odsto u NDH i živeli su u srcu onog što su oni doživljavali kao Veliku Hrvatsku, oblast oko Banjaluke, Lika, Banija, Kordun", zaključio je sagovornik Kurir televizije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track