nevolje meštana murtenice

GLADNA MEČKA SE VRATILA U ZASELAK KOD NOVE VAROŠI: Zver odvukla džak kukuruza iz ambara, a pokušala i da UĐE U KUĆU kroz prozor

Srbija -

Obistinile su se tvrdnje meštana Murtenice i ljudi sa Jadovnika koji poznaju ćudi medveda: "Ako se ostrvi - eto ga opet!"

Zverke su posle posete ambaru Miroljuba Nedića (56) u novovaroškom selu Negbine, tokom noći između srede i četvrtka, došle i sledeće večeri u taj komšiluk.

Juče su otkriveni tragove mečke sa dvoje mladunaca u dvorištu Ljubiše Nedića koji živi u Beogradu.

- Pritiskom šapa, čiji su otisci na staklu, otvoren je prozor u prizemlju kuće sa zapadne strane. Jedina šteta je odvaljena ručka prozora - kažu komšije Sekula Nedić i Milomir Paunović.

Dodaju da su životinje pojele džak kukuruza.

- Noćni posetioci su se počastili prethodne noći prosutim kukuruzom iz džaka ispred ambara, blizu kuće pored koje je gorelo svetlo, a onda su opet nestali dole prema klisuri reke Šupljice - kažu komšije.

Tu kuću i domaćinstvo Miroljuba Nedića deli ograda i desetak metara. U prvoj poseti neželjeni gosti su obilazili štalu sa ovcama i grebali po brvnima ambara. Sa sve četiri strane su otisci šapa.

mecka
foto: RINA

- Mečka je odvalila vrata ambara i izvukla džak kukuruza i vukla ga "za grlo" niz okućnicu, oko 150 metara prema Kršu i Šupljici. prosulo se samo tri-četiri kilograma. Verovatno se uplašila svetla koje sam palio pri odlasku na spavanje - priča Miroljub.

Planinci nagađaju da su "gorskog cara" iz zimskog sna izmamili topli februar i procvetali dren, pa posle nedavnog snega, u potrazi za hranom zalazi u zaseoke blizu zlatiborske magistrale.

mecka
foto: RINA

Poslednjih dana viđeni su tragovi koji ukazuju da krstare gorom u paru ili ih više "ide u stopu". Srećom, još nisu pričinili štetu stočarima, a negde ovuda im je, kako kažu, koridor između Jadovnika, Murtenice i Tare.

Strah i oprez

- Ma nije jednostavno kad ti zverinje dođe pred kuću, neće san na oči... Eto, sad će deca u školu, a uskoro treba puštati ovce, krave i junice na pašu. Ako se zverinje nakotilo, tamaniće nam stoku, a to nam je jedini izvor prihoda - zebe Ana Nedić (33) koja je majka đaka sedmog razreda Marka i četvoromesečne bebe po imenu Sava.

Orni za šalu, posle duge zimske dokolice, meštani su juče tvrdili da se mečka naljutila i otišla kad je u podrumu Ljubiše Nedića, gde on rado dolazi iz Beograda, videla samo tri prazne flaše. Žene su, pak, podsećale da su flaše jesenas ispraznile "muške glave" koje su juče "vršile uviđaj".

Zagledajući u pokilčad, opominjale su ih da koriste priliku da popiju koju više i prikričivale da utvrde vrata štala, pa na tavanima potraže strašila i plašila za neželjene goste - stare kose, sindžire, bakrače, rešeta, limove...

- Uveliko kopni sneg na padinama Murtenice... Valjda se neće više vraćati? Ko ga zna? Rekoše da je, po tragu, zverinje otišlo prema Burađi i Nedinoj vrtači. Možda će u dane posta da traži ribu u Zlatarskom jezeru - komentarisali su juče planinci.

Najstariji pak podsećaju na starovlašku mudrost: "Domaćin je dužan da nahrani sve - u kući (čeljad), oko kuće (stoku) i u šumi (zverinje)..."

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja