KURIR U CRVENOJ ZONI U VRANJU: Bolnicu napunili nevakcinisani, intezivne nema! Poruka ćerke pacijentkinji cepa srce
Foto: Zorana Jevtić

VELIKA BORBA

KURIR U CRVENOJ ZONI U VRANJU: Bolnicu napunili nevakcinisani, intezivne nema! Poruka ćerke pacijentkinji cepa srce

Srbija -

Kovid bolnica u Vranju u tri zdanja ima oko 150 pacijenata, ali trenutno ne i intenzivnu negu. Respiratora i aparata ima, ali ne i anesteziologa, pa je borba ovdašnjih lekara, sestara i tehničara za svaki život još veća.

Zdanje u koje ulazimo do korone bejaše psihijatrija. Može da primi do 75 pacijenata.

- Maksimalan protok kiseonika koji možemo da damo iz boce je 30 litara. Čim vidimo da se pacijent "kvari", transportujemo ga u Niš ili Kruševac. Trenutno nemamo jedinicu intenzivne nege, respiratore i aparate imamo, ali ne i dovoljno anesteziologa. Neki su otišli kao ispomoć u Niš i Kruševac, a ostali moraju da rade u nekovid delu bolnice - na hirurgiji, ginekologiji... - priča nam dr Jelena Andonova, pneumofiziolog, koja nas sa glavnim tehničarem bolnice Milanom Kostićem i sestrom Milenom Stojanović provodi kroz zgradu.

1 / 13 Foto: Zorana Jevtić

- Svaka čast ovim ljudima na požrtvovanju. Nije mi bilo svejedno, i u Niš su hteli da me prebace. Ali nisam se dao, verujem im ovde i uspeli su - veli Simonović, dok se na drugom krevetu smeška Sunčica Tasić.

Već dve nedelje je tu, bila je i na 30 litara kiseonika, a sada se i ona sprema kući. - Bilo je gusto. Sad je dobro, hvala bogu - osmehuje se.

vakcinacija, Vranje
foto: Zorana Jevtić

U crvenoj zoni je i Jelena Stojanović (38). U ruci drži crtež na kom piše "Mama, volim te".

- Ćerkici puno, puno nedostajem, pa mi je crtež poslala. Svi su divni ovde, ali se nadam da ću uskoro kući - kaže Jelena.

vakcinacija, Vranje
foto: Zorana Jevtić

Tu je Backo Dragić (54), poznati trubač iz Vranjske Banje, a kroz smeh veli da je to samo upala mišića.

- Preterao sam s duvanjem u trbuh i dobih upalu mišića. Pa nisam se čuvo. I krivo mi sad. Opasna bolest. Al' opet imam sreće. Da se izvučem, pa ću se vakcinišem, da ne dobijem opet upalu mišića - smeje se Backo, pa će u šali doktorki:

- Ću ti sviram na uvce. A ima i šatru za svadbu da izdam.

Deki u uglu do smeha nije. Bori se za dah pod maskom. Protok je maksimalan. U ženskoj sobi na kiseoniku je i Snežana Stojanović (61), veli da nigde nije išla, al' dobila je koronu.

- Svi se ovde bore. Neka su živi i zdravi, bitno je da ima ko da me leči. Će se pa i vakcinišemo - Snežana će.

vakcinacija, Vranje
foto: Zorana Jevtić

U ambulanti čovek u kolicima. Da stoji ne može, a i jedva priča. Staniša Stojilković dugogodišnji je astmatičar i već godinu i po ne može da živi bez koncentratora kiseonika. Na sve to i korona. Dovela ga ćerka Suzana Petković, koja je ovde i medicinska sestra.

- Sada je na 10 litara kiseonika. Problem su njegova već oštećena pluća, koja i ne mogu da podnesu visok protok kiseonika - kaže nam dr Andonova dok daje upute osoblju za smeštaj ovog pacijenta. Nema stajanja...

(Kurir.rs/J. S. Spasić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track