KRALJEVO: Stanari pojedinih zgrada rampama i barijerama čuvaju svoja parking mesta (FOTO)
Foto: J.S.

kršenje zakona

KRALJEVO: Stanari pojedinih zgrada rampama i barijerama čuvaju svoja parking mesta (FOTO)

Srbija -

Pojedine stambene zajednice u Kraljevu u poslednje vreme i na svoju inicijativu postavljaju rampe i barijere čuvajući tako parking mesta ispred svojih zgrada, i ako to, po zakonu, nije dozvoljeno.

Po rečima Zvonka Kovačevića, rukovodioca Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti Grada Kraljeva, postojeći problem trenutno se rešava u katastru, jer im je svojevremeno katastar, bez znanja gradskih organa, cele parcele uknjižio kao njihove, pa sada sve to pravnim putem treba vratiti na pređašnje stanje.

- U međuvremenu su preduzete i odgovarajuće mere i pretpostavljam da će komunalna inspekcija i inspekcijski organi ukloniti sve ono što je drastično i ugrožava funkcionisanje grada. Neka rešenja su već i doneta, ali su stambene zajednice podnosile žalbe, kako bi se čitav postupak odugovlačio, jer im odgovara stanje pravnog vakuuma - kaže Kovačević.

Kraljevo, rampa, barijera
foto: J.S.

On dodaje da Grad mora da brani svoje javne površine, a ideja je da se kroz projekte pracelacije stambenim zajednicama opredeli zemljište za redovnu upotrebu. Time bi bila ukinuta nakaradna rešenja po kojima su vlasnici stanova, shodno kvadraturi stambenog prostora, istovremeno i vlasnici parcela ispred njihovih zgrada.

Predsednik jedne od stambenih zajednica, koja je u najužem centru grada ispred ulaza u svoje dvorište postavila metalnu rampu sa katancima, kao i znak sa obaveštenjem o korišćenju parkinga, nije hteo da mu pominjemo ime, ali je rekao Kuriru da je to jedini način da stanari sačuvaju svoja parking mesta.

- Kraljevo već decenijama ima problem sa parkiranjem u užem delu centralne zone, a mnogo puta dešavalo se da zbog tuđih vozila ne možemo da parkiramo sopstvena, ispred zgrada u kojima živimo. Takođe, takvi vozači ne žele da plate parkiranje, nego zauzmu naš parking, a onda mi moramo na ulicu da platimo. Od kada smo postavili rampu situacija je znatno bolja, jer samo stanari imaju ključeve - rekao je on za Kurir.

(Kurir.rs/ J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track