01:56

Moravka, autohtona svinja sa ovih prostora

KURIR TELEVIZIJA

ZNATE LI ZA AUTOHTONU SRPSKU SVINJU? Moravka ima kvalitetno meso, otporna je i laka za uzgoj i nastala je ukrštanjem ove DVE vrste

Srbija -

Porodica Ristić iz sela Lužnice kod Kragujevca odgaja moravke, vrstu svinja koja je nekada bila najrasprostranjenija u Srbiji, a danas se retko sreće.

Milovan Ristić kaže da je ova autohtona vrsta svinje, koja trenutno nije široko rasprostranjena, ali je veoma otporna.

"Drugim vrstama moramo da damo vitamine, a ova sve sama nađe što joj treba u zemlji. Zemlja je izorana, njoj vrlo malo uslova treba za život", objasnio je on.

Meso moravke je skuplje od uobičajene cene svinjetine na tržištu, ali je zato kvalitet zagarantovan.

1 / 1 Foto: Kurir Tv

Veterinar Miloš Ristić kaže da je glavna karakteristika mesa to što prožeto sa masnim tkivom.

"Ono se sastoji od lakih masnih kiselina koje se lako vare i pogodne su za ishranu ljudi, odnosno krvotok čoveka", rekao je veterinar.

Inače, moravke su nastale ukrštanjem svinje bekšir i šumadijke. Prvo su se javile oko Paraćina, Jagodine i Svilajnca.

Za odgoj do deset moravki, država je obezbedila 12 hiljada dinara po grlu, dok uzgajivači većeg broja svinja dobijaju 27 hiljada za svaku životinju ove vrste koja se danas teško nabavlja, a odgajivači kažu da su prodavaci skloni i prevarama.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:54

MAJSTORICA ZA ČVARKE OTKRILA ORIGINALNI RECEPT: Samo OVAKO se spremaju najbolje bombone od svinje (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track