OVO JE SRPSKA GOSTOLJUBIVOST Meštani Radoševa kod Arilja organizovali akciju da pomognu Slovencu koji je zaglavio šleper FOTO
Foto: Goran Remović

preprečio se na uzanom putu

OVO JE SRPSKA GOSTOLJUBIVOST Meštani Radoševa kod Arilja organizovali akciju da pomognu Slovencu koji je zaglavio šleper FOTO

Srbija -

ARILJE - Meštani sela Radoševo kod Arilja ostavili su u sredu popodne seoske radove, a zatim nisu žalili ni sebe ni svoje mašine da izbave jednog Slovenca, kamiondžiju, koji je u njihovom selu sa šleperom kojim je upravljao ostao zaglavljen i zarobljen na putu.

Ispostavilo se da je Slovenac ranije tog dana istovario robu u Kraljevu, a onda krenuo ka Sirogojnu da u jednoj hladnjači utovari smrznutu malinu. Umesto da do Sirogojna dođe širokim, magistralnim putevima preko Požege i Užica, navigacija je vozača navela uzanim putevima preko Radobuđe, Grivske i Kruščice sve do Radoševa gde se u jednoj oštroj, uskoj krivini,na uzbrdici zaglavio sa dugačkim teretnjakom i - ni makac.

traktor, Slovenac, šleper, Arilje, zaglavljen šleper, dao Šaponja slike
foto: Goran Remović

Koji trenutak pre nego što se Slovenac zaglavio u Radoševu, meštanima sela bilo je čudno kada su kroz selu, na uzanom putu videli veliki šleper kako kreće uzbrdo...

-Video sam šleper kako prolazi selom a onda i kada je stao u uskoj, oštroj krivini iznad sela. Vozač je, manevrišući pokušao da se izvuče, da nastavi put, ali je opet proklizao, prikilica je sasekla krivinu, stao je, nije mogao ni napred ni nazad - reči su Gorana Removića, meštanina Radoševa.

Koji minut kasnije, Goran je prešice krenuo u pomoć Slovencu, usput, pozvao je i prijatelje Miladina i Dejana Todorića iz susednog sela Mitrići, pa su i oni ubrzo stigli da pomognu kamiondžiji u nevolji. Na putu ubrzo je bio i Željko Mitrić sa svojom mašinom, svi rešeni da izbave Slovenca iz nevolje

traktori, Arilje, šleper, Slovenac, dao Šaponja slike
foto: Goran Remović

-Upregli smo tri traktora, vezali kamion lancima, pokušavali da ga izvučemo, mučili se neko vreme, ali, nismo uspevali da ga pomerimo sa mesta. U međuvremenu, Željko se prisetio da je jednom, i on bio zaglavljen u Sloveniji, u nekom selu, i da su mu meštani pomogli - priča Remović.

Pošto sa tri traktora nisu uspevali da pomere šleper, akciji se priključio i meštanin Nikola Đapović koji je otrčao po svoj traktor i čekrk, pa su sa četiri traktora posle punih dva sata pokušaja, na kraju uspeli da izbave Slovenca.

-Slovenac koji je iz Ljubljane ispričao nam je posle da je kamiondžija 20 godina, ali da mu se nešto ovako nikad nije desilo... Izvadio je novac da nam plati, nismo hteli ni da čujemo, na kraju nas je ipak častio, nešto para prosto nam je ugurao u džepove i otišao beksrajno zahvalan - priča Remović.

traktor, šleper, Slovenac, zaglavljen šleper, Arilje, dao Šaponja slike
foto: Goran Remović

Ovo nije prvi put da se na putu kroz Radoševu, pogrešnim navođenjem nadju veliki kamioni, autobusi. Pre koju godinu preko mosta blizu sela nije mogao da pređe dvospratni autobus sa turistima iz Izraela, pa je morao da se vraća i pravi krug od 100 kilometara da dođe do Sirogojna gde su se turisti zaputili.

Iz sela sada apeluju da se krivina proširi, ili da se u selu na uzani put postavi saobraćajni znak da je zabranjen prolazak kamionima težim od 10 tona kako se ovakve stvari više ne bi dešavale.

Kurir.rs/Z. Šaponjić/Foto: Goran Remović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track