Najnovije vesti

TRAGEDIJA PORODICE IZ MOKRINA: Preminuli otac, majka i sin, epidemiološka situacija u Kikindi i okolini i dalje VANREDNA
Foto: Kurir/S.U.

OPREZ

TRAGEDIJA PORODICE IZ MOKRINA: Preminuli otac, majka i sin, epidemiološka situacija u Kikindi i okolini i dalje VANREDNA

Srbija

To što se na bolničkom lečenju u Opštoj bolnici nalazi rekordnih 56 pacijenata, a u febrilnim ambulantama dnevno registruje 30 novoobolelih, potvrđuje da je epidemiološka situacija u Kikindi i dalje vanredna, ali sa, kako kažu lekari, trendom stabilizacije obolevanja. Oprez je i dalje neophodan, a to znači pridržavanje svih naloženih mera i dalja masovna imunizacija. U Kikindi je broj aktivnih slučajeva još uvek visok i trocifren, a trenutno iznosi 719:

"U većini slučajeva, kovidom se zarazilo radno sposobno stanovništvo, osobe između 30 i 50 godina, a ove sedmice se registruje i pad obolelih srednjoškolaca. Trenutno je u kikindskoj bolnici hospitalizovano 56 pacijenata. Na mehaničkoj ventilaciji su dva pacijenta starije životne dobi sa nizom komorbiditeta", kaže dr Sandra Radlović, direktorica kikindskog ZZJZ.

Sandra Radlović
foto: Kurir/S.U.

Koliko korona može da bude fatalna potvrđuje i nedavni slučaj jedne porodice iz Mokrina. Za kratko vreme oboleli su sin, majka i otac. Na žalost, u roku od petnaestak dana, preminuli su ovdašnoj bolnici:

"Sve dok virus ima osetljivog domaćina i mogućnost da se razmnožava, on će biti prisutan. Zato je neophodno da se prekine lanac infekcije. To je moguće samo i isključivo uz poštovanje svih propisanih mera i vakcinacijom. U Kikindi je sa dve doze vakcinisano 11.000 ljudi, odnosno 25 odsto odrasle populacije. Jednu dozu neke od raspoloživih vakcina je primili 4.000 naših sugrađana. U naredne tri sedmice i oni će biti kompletno imunizovani", navela je dr Radlović i nastavila:

Kikinda
foto: Kurir/S.U.

"U zavisnosti od vakcine, potrebno je da između tri do šest sedmica, kako bi neko bio kompletno imunizovan. Dostupne su 'Fajzer', 'AstraZeneka' i 'Sinofarm', a očekujemo i dopremanje ruske 'Sputnjik V'. Sada imamo 25 procenta vakcinisanih sugrađana, dok je, okvirno, 15 odsto njih je preležalo koronavirus, odnosno, imaju prirodno stečen imunitet. Epidemija će biti stavljena pod kontrolu kada se na dnevnom nivou budu pojavljivali sporadični slučajevi. To će se desiti kada broj vakcinisanih i onih koji su stekli prirodni imunitet bude veći od 70 odsto", poručila je dr Radlović.

I vakcinisana osoba može da oboli

"Pacijenti koji su kompletno vakcinisani, kada obole od korone, što može da se desi, imaju blagu kliničku sliku sa bolom u grlu, promukli su i retko ko je imao upalu pluća posle dve doze vakcine. Suština je da nas vakcina štiti od težih formi bolesti. Imamo svega dve opcije. Da se razbolimo ili da se vakcinišemo. Kada neko dobije virus, on ne zna kakav će biti tok bolesti jer je virus do sada pokazao da je nepredvidiv", rekla je dr Radlović.

Kurir.rs/S.U.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...