NOVA ŠANSA ZA RODITELJSTVO: Lozničanima 6 miliona dinara za vantelesnu oplodnju
Foto: Kurir/T.Ilić

javni poziv za dodelu naknade troškova

NOVA ŠANSA ZA RODITELJSTVO: Lozničanima 6 miliona dinara za vantelesnu oplodnju

Srbija -

Zahvaljujući podršci Grada Loznice i ove godine će parovi koji putem vantelesne oplodnje (VTO) nastoje da se ostvare kao roditelji imati novu priliku.

Gradska uprava je objavila javni poziv za dodelu naknade troškova za VTO koji traje narednih šest meseci, a u budžetu je planirano šest miliona dinara.

Iz Odeljenja za društvene delatnosti kažu da je ove godine u gradskoj kasi za ovu namenu predviđen jedan milion više nego lani što omogućava podršku za više od četrnaest parova koliko je prošle godine dobilo po maksimalnih 350.000 dinara.

Pravo na naknadu troškova VTO imaju parovi sa prebivalištem u Loznici, žene koje nisu navršile 45 godina u momentu podnošenja zahteva, nisu rađale, imaju problem sa primarnim sterilitetom, ali i sekundarnim, odnosno nema druge trudnoće posle rođenja prvog deteta.

Parovi bez potomstva imaju prednost za ostvarivanje ove nadoknade. Grad želi da pomogne parovima koji ne ispunjavaju uslove za VTO preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, i koji su u klinikama već potrošili dosta novca, da im za dobijanje potomstva finansije ne budu prepreka.

Prema podacima Odeljenja za privredu prošle godine, na prvom ovakvom javnom pozivu po 350.000 dinara dobilo je 14 parova, ali zbog pandemije kovida - 19 nisu svi otišli na željene klinike, a neki su hteli u one van naše zemlje. Na VTO je otišlo šest parova, a rezultat je da dva čekaju tri bebe, od toga jedan dvojke.

Moguće je da će ove godine više od 17 parova, koliko može dobiti maksimalan iznos, imati šansu jer su prošle neki vratili deo dobijenog novca pošto su išli samo na deo procedure VTO koji je koštao manje od 350.000 dinara. Nadležna komisija ove godine prvi put treba da zaseda i pristigle prijave razmotri polovinom narednog meseca, a onima koji ispune uslove novac će biti prebačen na račun u roku od sedam dana. Njegovo korišćenje biće kontrolisano i parovi su obavezni da u roku od mesec dana posle obavljene VTO Odeljenju za društvene delatnosti kao dokaz dostave račun zdravstvene ustanove u kojoj je to učinjeno.

Inače, kako piše u Planu javnog zdravlja svaki šesti par na teritoriji Loznice ima problem da prirodnim putem ostvari trudnoću, a grad na ovaj način pokušava pomoći onima koji žele da postanu roditelji.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track