PRVA SE VAKCINISALA NAJSTARIJA MEŠTANKA (87): Imunizacija u Buštranju, veliko interesovanje građana FOTO
Foto: Kurir/T.S.

PRIMALI SINOFARM

PRVA SE VAKCINISALA NAJSTARIJA MEŠTANKA (87): Imunizacija u Buštranju, veliko interesovanje građana FOTO

Srbija -

Danas su priliku da se vakcinišu imali meštani Buštranja, kao i okolnih sela - Milanovo, Buljesovac i Rusce.

Prva se vakcinisana najstarija meštanka, Nadežda Stojilković koja ima 87 godina. Nadežda živi u dvanaestočlanoj porodici gde su svi odrasli vakcinisani. Ima šestoro praunuka i kaže da se odlučila za vakcinu zato što neće da ugrožava mnogobrojnu porodicu.

U prvih nekoliko sati više od 30 ljudi je danas vakcinisano vakcinom kineskog proizvođača Sinofarm na punktu koji je organizovan u jednoj od učionica Osnovne škole "Branislav Nušić" u Buštranju.

Predsednik Mesnog odbora Buštranje Zoran Trajković ističe da organizacija nije bila laka ali da je zadovoljan današnjim odzivom svojih sugrađana:

"Oblepili smo oglase gde i kada će biti organizovana akcija masovne vakcinacije stanovništva u Buštranju i u okolnim selima na istaknutim mestima. Potom smo naše komšije redom zvali telefonom od kuće do kuće i zato je odziv ovako dobar".

Buštranje, vakcinacija
foto: Kurir/T.S.

Pomoćnik direktora Osnovne škole "Branislav Nušić" Ivan Kostić se nadovezao rečima:

"Da bi deca mogla da pohađaju školu i dolaze na časove, ali i da se zaštite od zaraze, preduslov je da njihovi roditelji i odrasli u porodicama budu vakcinisani. Inače, u školi do sada nije bilo zaražavanja, ali su zbog sporadičnih slučajeva zaraze roditelja njihova deca bila u izolaciji".

Direktorka Zdravstvenog centra Vranje dr Ljiljana Antić je rekla:

"Država je nabavila dovoljno vakcina. Predsednik Aleksandar Vučić je omogućio našim građanima masovnu vakcinaciju celokupnog stanovništva. Primećujem da među građanima danas postoje dve najizraženije dileme. Prva dilema je da li su vakcine dobre i tu nema nikave sumnje da su sve vakcine dobre, ja bih dodala odlične. Jedino što ih razlikuje jeste vreme sticanja imuniteta koje je različito. Kada govorimo o lokalnim reakcijama koje se javljaju nakon vakcinisanja one su zanemarljive u odnosu na pozitivan efekat vakcinacije. Dakle, vakcine su sigurne. Druga dilema je ako se vakcinisani građani posle druge doze izlože korona virusu može doći do zaražavanja zato što nije bilo dovoljno vremena da razviju adekvatnu imunološku zaštitu, jer je za svaku vakcinu potreban odgovarajući vremenski period da bi se javio imunološki odgovor. Kada se dogodi ovakav slučaj, da ne pominjem da svi nakon vakcinisanja i dalje moramo da se pridržavamo svih propisanih epidemiloških mera, ipak, klinička slika bolesti je daleko lakša i pokazalo se da bolest kraće traje".

Buštranje, vakcinacija
foto: Kurir/T.S.

Dr Antić je potom dodala:

"Najvažnije je sada da upravo masovnom vakcinacijom, steknemo kolektivni imunitet kako bismo sprečili direktan prenos virusa sa čoveka na čoveka, što u krajnjem cilju dovodi do konačne pobede nad kovidom-19".

Među vakcinisanima se našao i Slavko Dimitrijević koji je napomenuo da se između 50 i 70 odsto stanovnika Buštranja i okolnih mesta uopšte ne bi vakcinisalo da im nije omogućeno danas da vakcinu prime u svom selu.

"Došao sam danas da se vakcinišem da sprečim bolest. Ne želim da završim na respiratoru", jasan je Slavko Dimitrijević.

Zbog izuzetnog interesovanja građana ovog dela teritorije grada Vranja, uskoro će biti organizovana još jedna akcija masovne vakcinacije stanovništva bez zakazivanja, saopštavaju iz Zdravstvenog centra Vranje.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track