KURIR TELEVIZIJA

OVO JE NOVOSAĐANKA KOJA PRAVI MASKE ZA GLUVONEME: Kad su svi brinuli samo na sebe, ova devojka sa 5 zanimanja mislila je na sve

Srbija -

Aleksandra Aleksandrović iz Novog Sada svoj doprinos već godinu dana daje osobama sa problemom sluha kroz šivenje maski za gluve i nagluve osobe kojima želi da, na ovaj način, olakša svakodnevni život u doba pandemije.

Ova Novosađanka pored šnajderaja, bavi se kompozicijom, etnomuzikologijom, dramskom pedagogijom i novinarstvom.

Do sada je napravila oko 2500 maski.

Aleksandra Aleksandrović
foto: Kurir televizija

"Maske sam podelila pojedincima, prijateljima, komšijama, kolegama, ljudima koji me kontaktiraju od juga Srbije pa do severa, raznim logopedskim centrima, bolnicama, udruženjama, u Crnu Goru, BiH, Nemačku i Švajcarsku", objasnila je ova heroina.

Maske su, kako kaže, došle i do osoba koje nemaju oštećenja sluha, već su senzibilisani za ova pitanja, profesori, nastavnici, učitelji, apotekari i prodavači.

Aleksandra Aleksandrović
foto: Kurir televizija

"Proizvod sam promovisala tako da nam se vidi ruž sa usana, facijalna ekspresija, kako bi je što više ljudi nosilo", objasnila je ona.

Svakog dana sve više usavršava i sam izgled maski, te se dizajn sadašnjih u odnosu na prve dosta i razlikuje, od materijala koristi sirovi pamuk, pamučno platno, medicinski keper, a providni deo je isti onaj koji se koristi za vizir.

Za jednu masku joj treba između 15 i 20 minuta.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:48

SVAKE SEKUNDE U SVETU SE BACI 3 MILIONA ZAŠTITNIH MASKI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track