ORUŽANI OTPOR OKUPATORU: Na današnji dan pre 80 godina u Donjem Dobriću ispaljen prvi metak na nemačkog vojnika FOTO
Foto: Muzej Jadra

DA SE NE ZABORAVI

ORUŽANI OTPOR OKUPATORU: Na današnji dan pre 80 godina u Donjem Dobriću ispaljen prvi metak na nemačkog vojnika FOTO

Srbija -

Na putu od Lešnice do lozničkog sela Donji Dobrić na današnji dan, 1941. godine, pružen je prvi oružani otpor nemačkom okupatoru na našem tlu u Drugom svetskom ratu. Samo četiri dana pre, 17. aprila, Kraljevina Jugoslavija je potpisala kapitulaciju i položila oružje.

Nažalost, ovaj događaj prethodnih decenija nije obeležavan i za njega se malo zna, iako je o njemu još pre tri decenije pisano u knjizi "Jadar u prošlosti". U knjizi piše da je toga dana manji odred nemačke pešadije pošao u Donji Dobrić da pokupi oružje i obavi pretres. Kako je zabeleženo grupa vojnika, već bivše jugoslovenske vojske, kod Dobrića je napravila zasedu, a u nju je upalo desetak vojnika koji su išli iz susedne Lešnice. Tada je ubijen jedan nemački potporučnik, a ranjeni su jedan potporučnik i narednik. Istoričar Zoran Tošić kaže da je posle napada jedinica nemačke 60. pešadijske divizije stigla u selo.

Donji Dobrić
foto: Muzej Jadra

"Čitavo selo je narednog dana spaljeno u znak odmazde i pobijena stoka, a sat vremena je nemačka artiljerija tukla ogranke Vidojevice. U Lešnici i Donjem Dobriću zarobljeno je oko 70 muškaraca koji su uzeti za taoce pod pretnjom streljanja ako se napad ponovi", kaže Tošić.

U Muzeju Jadra čuva se proglas komandanta Mesne komande Loznice oberlajtnanta Tina od 23. aprila 1941. objavljen zbog ovog napada. Kako je napisano, iz zasede je pucano na nekoliko nemačkih vojnika pri čemu je "ubijen jedan oficir, a teško ranjena dva podoficira". Stoji da je kao odmazda "za ovo kukavičko delo juče selo Donji Dobrić pretvoreno u prah i pepeo".

Donji Dobrić
foto: Muzej Jadra

Proglasom je stanovništvu Loznice stavljeno na znanje da će "ako se ispali ma jedan metak na jednog nemačkog vojnika ili se pokuša to učiniti’’ odmah na trgu biti ubijeno 50 muškaraca, a "ceo grad biti pretvoren u pepeo". Tin obaveštava da će "slično postupiti ako se ustanovi da stanovnici Loznice vrše sabotaže ili oštećivanje postrojenja nemačke vojske, a onaj kod koga se posle 26. aprila u osam sati uveče nađe oružje, pa i lovačko, biće proglašen za buntovnika i odmah streljan". Ovim proglasom preti se odmazdom prema civilima zbog nemačkih žrtava skoro šest meseci pre nego što je nemački general Franc Beme, glavnokomandujući okupacionih snaga u Srbiji, izdao naredbu da će za jednog poginulog nemačkog vojnika biti streljano sto zarobljenika ili talaca, a 50 za jednog ranjenog.

Donji Dobrić
foto: Muzej Jadra

Inače, danas je na mestu napada prvi put položen venac, a gradski odbornik Dragan Pajić (GG "Smelo") rekao je da je grupa odbornika GG "Smelo" i SRS zajedno sa meštanima sela Skupštini grada i Gradskom veću podnela zahtev da se ovaj događaj uvrsti u zvanični kalendar važnih istorijskih događaja na teritoriji Loznice, kako bi njegovo obeležavanje postalo redovno.

Podsetimo, Loznica je 31. avgusta iste godine zahvaljujući ustanicima potpukovnika Veselina Misite, postala prvo veće oslobođeno mesto od Nemaca u okupiranoj Evropi i slobodna je bila 40 dana potvrđujući da narod ovoga dela Srbije više od svega voli slobodu.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track