02:50

Protivgradna zaštita u Sremu i Banatu

KURIR TELEVIZIJA

POLJOPRIVREDNICI SREMA I JUŽNOG BANATA NAPOKON BEZBEDNI: Stiže automatizovan sistem odbrane od GRADA

Srbija -

Poljoprivrednici u Sremu i Južnobačkom okrugu ne bi trebalo više da brinu o potencijalnim štetama koje grad može da napravi na njihovim gazdinstvima.

Radarski centar “Fruška gora” će u narednih mesec dana dobiti potpuno automatizovan sistem odbrane od grada čime će zaštita poljoprivrednih useva od ove elementarne nepogode biti podignuta na znatno viši nivo.

Tako će uskoro biti stavlja tačka na gubitak po pitanju prinosa i kvaliteta poljoprivrednih kultura.

Žarko Galetin, agrarni analitičar kaže da su takve štete bile stopostotne u slučaju kada postoji vremenska nepogoda, gradonosni oblak i grad u junu mesecu.

1 / 1 Foto: Kurir / K.V.

"U slučaju jabuke, koja nema protivgradnu zaštitu, to je jabuka koja ne može da ide u izvoz. Da se jedna tačkica pojavi na jabuci, ona nije spremna na izvoz i ima stopostotnu štetu sa aspekta tržišnog tretmana i statusa", objasnio je Galetin.

Mira Stepanović Nikolić, šef Radarskog centra “Fruška gora” kaže da je ovo prvi centar na kome će se uvesti potpuna automatizacija.

"Ovo područje je poznato po tim prodorima sa zapada i jugozapada", navela je ona razlog zbog kog su baš oni dobili automatizovane sisteme.

U naredne dve godine automatizacija sistema odbrane od grada trebalo bi da bude sprovedena i u Banatu i ostatku Bačke, te će, na ovaj način, opasnost od najgore elementarne nepogode po poljoprivredne useve, na teritoriji cele Vojvodine, biti svedena na minimum.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:34

JEDEMO HRVATSKI I ALBANSKI KROMPIR, A NAŠ BACAMO! Srpski poljoprivrednici očajni, mole državu za pomoć (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track