NA LAZAREVU SUBOTU: Obeležavanje 217. godišnjice Boja na Čokešini
Foto: Kurir/T.Ilić

istorijski čas

NA LAZAREVU SUBOTU: Obeležavanje 217. godišnjice Boja na Čokešini

Srbija -

LOZNICA - U porti Manastira Čokešina sutra će, na Lazarevu subotu, biti održana svečanost obeležavanja 217. godišnjice boja na Čokešini.

Posle svete arhijerejske liturgije biće služen parastos čokešinskim junacima, a onda u porti, kod spomenika braći Nedić, održan istorijski čas i prigodan program.

Na brdu Džajevac, kod Čokešine, 16. aprila 1804. godine, za vreme Prvog srpskog ustanka, 303 ustanika predvođena braćom Gligorijem i Dimitrijem Nedić, sukobila su se sa nadmoćnijom turskom vojskom. Svi srpski borci su poginuli, a zbog toga je Leopold Ranke, nemački istoričar, nazvao ovo mesto srpskim Termopilima.

To je bio jedan od najznačajnijih bojeva iz Prvog srpskog ustanka na području Jadra i prvi okršaj sa Turcima na početku ustanka koji je opredelio njegov dalji tok. Tada su u Čokešini ustanici zaustavili daleko nadmoćniju tursku vojsku koja je iz Bosne krenula ka Šapcu i Beogradu, ali je desetkovana posle boja morala da se povuče.

Spisak imena svih poginulih ustanika koji je izložen u stalnoj postavci Vojnog muzeja u Beogradu sastavio je sveštenik Vasilije Popović, a nad kostima srpskih junaka, prenetim u portu manastira, podignut je spomenik.

Prvi put u poslednjih skoro tri decenije zbog epidemije koronavirusa i uvedenog vanrednog stanja ova svečanost nije održana prošle godine.

Kao i prethodnih godina i ove su organizatori obeležavanja godišnjice boja Grad Loznica, Manastir Čokešina, mesna zajednica i loznički Centar za kulturu "Vuk Karadžić".

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track