01:38

Skladan život velike porodice na salašu u Hrvatskom Majuru

Skladan život velike porodice u Hrvatskom Majuru

11 LULIĆA ŽIVI U 3 SOBE NA SALAŠU STAROM ČITAV VEK: Najlepša priča o ljubavi i složnoj porodici (FOTO, VIDEO)

Srbija -

SUBOTICA - Na šest kilometara od subotičke gradske gužve, udaljena oko kilometar od prvih komšija i ušuškana među oranicama, živi 11-člana porodica Lulić.

Do skoro ih je u trosobnom jednovekovnom domu, na salašu u Hrvatskom Majuru, bilo i više, dok se dve ćerke nisu udale.

Hrvatski Majur, Porodica Lulić
foto: TANJUG/ SINIŠA KUPINOVIĆ

Majka Ruža Lulić, stub porodice, priča kako joj nikada nije bilo teško da ih sve ispraća i dočekuje sa trpezom punom domaćih đakonija, opeglanim vešom i kućom kao "pod konac", naročito kada je u znak zahvalnosti obgrli toliko dečjih ručica.

U domaćinstvu imaju sijaset životinja - pravi zoološki vrt. Po avliji se slobodno šeta i skladno živi i pernato i krznato. Od ovaca, krava, svinja i druge stoke, ova porodica se prehranjuje.

Hrvatski Majur, Porodica Lulić
foto: TANJUG/ SINIŠA KUPINOVIĆ

Mleko prodaju obližnjim manjim mlekarama, a od njega prave domaći sir i kajmak. Hrane im kažu nikada ne zafali, iako se za sve njih u kuva u velikim loncima. Pored stočarstva Lulići se bave i obrađivanjem zemlje, imaju svojih osam jutara na kojima sade pšnicu, ječam, uljanu repicu, svega pomalo. Obaveza uvek ima i to od jutra do mraka.

O stanju sa korona virusom ne stižu da misle, jer na ekonomiji život teče sasvim normalno.

Tu je glavni otac Stipan Lulić kome, kako priča, u pomoć najčešće pristižu naslednici. Njihov zadatak je da voze traktor i obrađuju zemlju, dok ćerke bez pogovora pomažu majci u svim kućnim poslovima.

Hrvatski Majur, Porodica Lulić
foto: TANJUG/ SINIŠA KUPINOVIĆ

Dodaju da im ni prošlogodišnje vanredno stanje nije nimalo uticalo na svakodnevicu, jer oni kao da godinama stanuju u nekoj vrsti izolacije.

Svega par kuća imaju u okolini, ali se zbog obaveza sa komšijama retko sreću i posećuju, a do grada odlaze samo kada imaju neodložna posla.

Pričaju da život na selu nije lak. Do pre nekoliko godina do Subotice je bilo moguće doći samo traktorom ili zapregom, a danas je put bar posut tucanikom. Ipak oni ne nameravaju da sa ovog mesta "pokupe kofere". Tu im je, kažu, sve.

Adria Media
foto: Adria Media TV

Kao recept za sklad u višečlanoj porodici, majka Ruža navodi slogu, međusobno poštovanje i razumevanje.

Svih šest devojčica i pet dečaka, redovno su završili ili uskoro završavaju školu, neki od njih su posao pronašli u gradu, ali odgajani u duhu starih principa zajedništva, potomci porodice Lulić, ostaće na salašu uz roditelje, dokle god im sudbina ne ispiše neke nove životne puteve.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track