Suša u Pomoravlju prepolovila rod kukuruza

Suša u Pomoravlju prepolovila rod kukuruza

Srbija -
Prošle godine prosečan prinos bio 5,5 tona po hektaru, ove neće biti pola od toga, rekao stručni saradnik za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredno savetodavne stručne službe Jagodine Dragan Mijušković

JAGODINA - Dugotrajna suša i visoke temperature prepolovile su rod kukuruza u Pomoravskom okrugu, tradicionalno najzastupljenije žitarice u ovom delu Srbije, zasejanom ove godine na 65.000 hektara.

Prošle godine prosečan prinos je bio 5,5 tona po hektaru, ove godine neće biti pola od toga, izjavio je stručni saradnik za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredno savetodavne stručne službe Jagodine Dragan Mijušković.

Poljoprivrednici da bi spasili što se može počeli su siliranje kukuruza za stočnu ishranu.

"Na parcelama gđe je primenjena potupna agrotehnika, gde je optimalan sklop biljaka i gde su sejani hibridi iz grupe 600 i 700, može se očekivati prosečan prinos, ali na drugim parcelama, kojih je nažalost mnogo više, prinosi će znatno podbaciti i kvantitativno i kivalitativno", rekao je Mijušković.

On je dodao da je bila i "jako loša oplodnja biljaka" što je takođe uticalo na rod.

Mijušković je istakao da će zbog podbačaja roda kukuruza mnogi poljoprivrednici Pomoravlja, Resave i Levča ostati bez sredstava za setvu ozimih žitarica koje su planirane na oko 20.000 hektara i ocenio da bi država trebala što pre doneti mere za pomoć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track