KURIR TELEVIZIJA

U EGIPTU GRADILI PIRAMIDE, A NAŠI DIZALI OGROMNE SPOMENIKE KOD RAJCA: Visoki 2 metra, za meštane koji su odbijali da umru bez vina

Srbija -

Na tromeđi Bugarske, Rumunije i Srbije, smestio se kameni grad poznatiji kao Rajačke pimnice. Ljubitelji vina tvrde da je božji nektar najbolji u ovom kraju sa 260 sunčanih dana, a posetiocima pored dobre i ukusne hrane, može da bude zanimljivo i misteriozno groblje bez imena i godina, samo zanimljivih znakova sunca, cveća, geometrijskih ornamenata...

Naziv Rajačke pimnice mnoge dovodi u zabludu, jer ovde piva piva. Pretpostavlja se da naziv pivnice potiče iz lokalnog govora ,,idemo da pimo vino“.

Rajačke pimnice
foto: Kurir televizija

Željko Perić jedan je od onih koji ovde živi i proizvodi vino. Ljubav prema pivnici, ali i prema vinu, nasledio je od svog dede. U njegovoj porodici pravljenje vina duga je tradicija.

"Od 2001. godine kad sam odslužio vojsku došao sam u Rajac i tu pored dede odlučio da se bavim ovim poslom. Odlučio sam da nastavim dugogodišjnu porodičnu tradiciju koja je građena još 1887. godine. Nekad je ovde bilo 363 pivnica sad možda ima 250, od toga je pedesetak aktivno. Ljudi su mnogo voleli ove pivnice. Same pivnice se nisu mnogo promenile, zidane su u 19. veku vidi se da je to iz 1800 neke pa i početkom 20. veka. Prvenstveno su zidane prvo od drveta pa od kamena", kaže Željko.

Rajačke pimnice
foto: Kurir televizija

Lepi kameni grad potiće od polovine 18.veka i pivnice su građene po ugledu na one s Kosova, debelih zidova koji održavaju stalnu temperaturu. Sastoje se od podruma ukopanog u zemlju i stambenog dela za boravak tokom vinogradarskih radova.

U ovom delu Srbije raste i autohtona vrsta grožđa tamjanika, vrlo teška za uzgajanje i vrlo retka, koja u okolini Negotina uspeva. A tu je i Rajačko groblje, sa 1500 do 2000 spomenika.

"Svi su živeli za ove pivnice, i oni su želeli da budu i sahranjeni ovde kod ovih pivnica i tu se spomenici visoki preko dva metra a pošto je stanovništvo bilo nepismeno, onda su obeležavali znakovima. Ide se ka tome da se groblje sredi i vrati u prvobitno stanje i da bude na listi UNESCO", priča Željko. (Kurir.rs)

Bonus video:

07:50

Rimske terme kod sela Bace

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track