BUNJEVAČKI JEZIK U SLUŽBENOJ UPOTREBI: Jednoglasna odluka Skupštine Subotice FOTO
Foto: Strahinja Babović

DOKAZ JEDINSTVA

BUNJEVAČKI JEZIK U SLUŽBENOJ UPOTREBI: Jednoglasna odluka Skupštine Subotice FOTO

Srbija -

Na devetoj sednici Skupštine grada Subotice, održanoj danas u Velikoj većnici Gradske kuće, odbornici su jednoglasno, sa 61 glasom "za" doneli Odluku o izmenama Statuta Grada Subotice kojom je završena procedura uvođenja bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu upotrebu na teritoriji grada Subotice. Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić izjavio je, tim povodom, da je ovo veliki dan za Skupštinu grada, za sve Subotičane i grad Suboticu.

Uz isticanje da, uz srpski, mađarski i hrvatski jezik koji su već u službenoj upotrebi, uvođenje bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu upotrebu na teritoriji grada Subotice ne ugrožava prava nijedne druge nacionalne zajednice, gradonačelnik Bakić je podsetio da Bunjevci na ovom području žive već tri i po veka, da imaju dugu tradiciju i svoje običaje i da su uvek bili lojalni i ovom gradu, i državi Srbiji.

1 / 5 Foto: Strahinja Babović

"Kao gradonačelnik grada Subotice izuzetno sam ponosan na ovaj pun demokratski kapacitet koji su Skupština grada i ovaj grad pokazali. Danas smo stavili pečat na našu jedinstvenost i specifičnost, kako u ovom regionu tako i u Evropi i šire. Ovo je, istovremeno, i potvrda da država Srbija – koja je u februaru 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, međunarodnu konvenciju koja se bavi zaštitom jezičkih prava tradicionalnih kulturnih zajednica Evrope – svoje ugovorne obaveze ispunjava u celosti", naglasio je gradonačelnik Bakić.

Izglasavanjem Odluke o izmeni Statuta Grada Subotice, dodao je, definitivno je završena procedura uvođenja bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu upotrebu na teritoriji grada Subotice.

"Procedura izmene Statuta grada je za neke možda malo duga, ali trebalo bi imati na umu da izmena Statuta kao najvišeg pravnog akta jedinica lokalne samouprave zahteva veoma ozbiljan pristup. Kompletan proces održan je u skladu sa svim pravilima i procedurama. Zahvalio bih se Komisiji za izradu nacrta izmene statuta Grada Subotice i svim službenicima Gradske uprave koji su pomagali rad Komisije i učestvovali u tom procesu. Zahvalio bih se i predsedniku Skupštine grada dr Balintu Pastoru, kao i Skupštinskoj službi koja je u okviru javne rasprave u vezi izmene Statuta Grada 23. aprila, u Velikoj većnici Gradske kuće, organizovala otvoreni sastanak. Zahvalnost bih, takođe, izrazio i šefu mog kabineta Savi Stamboliću koji je na tom skupu, kao moj zastupnik, u svojim obraćanjima izuzetno korektno odgovarao na neke provokacije", rekao je gradonačelnik Bakić.

Na današnjoj, devetoj sednici Skupštine grada Subotice ukupno je usvojeno 17 tačaka dnevnog reda.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja