PRIČA SA JUGA SRBIJE O HRABROSTI I MOTIVISANOSTI: Porodica iz Vranja na tržište iznela najkvalitetniji ajvar, zimnicu, sokove...
Foto: FONDACIJA DIVAC

vranje

PRIČA SA JUGA SRBIJE O HRABROSTI I MOTIVISANOSTI: Porodica iz Vranja na tržište iznela najkvalitetniji ajvar, zimnicu, sokove...

Srbija -

Jelena Janković iz Vranja pre šest godina je pobedila u borbi sa rakom i tada se se javlja želja i motiv da zajedno sa ćerkama Tanjom i Bojanom pokrene sopstveni biznis. Ideja serodila u toku Jeleninog lečenja, kada je, između ostalog, promenila i način ishrane.

Povrće, voće, meso i žitarice Jelena je počela da kupuje isključivo od malih proizvođača sa otvorenih polja i proverenog kvaliteta. Ova odvažna žena shvatila je tada da uopšte nije lako pronaći zdrave i kvalitetne prirodne namirnice.

Vranje, Fondacija Divac
foto: FONDACIJA DIVAC

To je bio glavni razlog da sa ćerkama pokrene proizvodnju zimnice, džemova i slatkog. Tako je pre više od četiri godine nastala zanatska radionica za preradu voća i povrća "Nanin recept s juga".

Proizvodi koji se nalaze u paleti Naninog recepta napravljeni su od najboljeg povrća i voća, netretiranog hemijom i bez bilo kakvih dodataka, konzervansa, veštačkih boja i zaslađivača. Već u prvoj godini poslovanja ova mala firma našla je svoje mesto i poziciju na tržištu.

Osim po kvalitetu ajvara, džemova, paradajza u flaši i slatkog, "Naninrecept" jedinstven je i po tome što je 100 odsto žensko preduzeće.

Vranje, Fondacija Divac
foto: FONDACIJA DIVAC

Sve zaposlene radnice su žene, a prednost u zapošljavanju imaju žene iz ranjivih kategorija društva, pa preduzeće ima i socijalnu komponentu.

Vranje, Fondacija Divac
foto: FONDACIJA DIVAC

Mašina je u Vranje stigla odmah nakon objavljivanja rezultata konkursa i već je u radionici.

- Mi sa time dobijamo veće tržište, šansu za bolji plasman, više kupaca - dodaje Jankovićeva.

Prema njenim rečima, sam naziv projekta "Ja sam odvažna" simboličan je i asocira na hrabrost i pobedu, što je takođe zainteresovalo da predloži ćerkama da se prijave.

Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Košel koja je tokom uskršnjih praznika posetila "Nanin recept s juga" istakla je značaj podrške ženama u Srbiji: "Sa zadovoljstvom nastavljamo podršku preduzetnicama u saradnji sa našim partnerima IKEA Srbija posebno imajući u vidu trenutnu krizu izazvanu pandemijom Covid19 i neizvesnu situaciju u kojoj se našao veliki broj malih biznisa u Srbiji."

Preduzetnice podržane u okviru "Ja sam odvažna" su i Spelta Jevtić iz Bačkog Gradišta, Pekara Ključiz Beograda, Slatka jesen iz Požegei Real Red Raspberry iz Bečeja.

(Kurir.rs/T. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track