OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM U LOZNICI: Gradski čelnici položili vence na Partizanskom groblju
Foto: Kurir/T.Ilić

Danas u Loznici

OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM U LOZNICI: Gradski čelnici položili vence na Partizanskom groblju

Srbija -

Dan pobede i 76. godišnjica pobede nad fašizmom obeleženi su danas u Loznici polaganjem venaca na Partizanskom groblju. Počast onima koji su pali u borbi za slobodu odali su predstavnici Grada Loznice, SUBNOR-a Loznice, GO Socijalističke partije Srbije, Udruženja vojnih penzionera Loznice, Udruženje penzionera MUP-a Srbije iz Loznice i GO Zavetnika.

Pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić, rekao je da je 9. maj dan kada je 1945. godine kapitulirala fašistička Nemačka, koja je bila "bastion zla", kada je "dobro pobedilo zlo", a u toj pobedi učestovali su i naši preci koji su na pravoj strani bili uvek, i tada kao i u Prvom svetskom ratu.

Loznica, dan pobede
foto: Kurir/T.Ilić

- Mi iz Jadra, odnosno Loznice, svoj patriotizam smo pokazali ne samo oružjem nego i time što smo u Drugom svetskom ratu primili oko dve hiljade izbeglica iz sela sa leve obale Drine koje su bežali iz ustaške NDH. Danas je borba takođe potrebna, ali za ubrzan ekonimski razvoj, izgradnju institucija, veću zaposlenost i bolji život. Loznica je od varoši postala moderan grad, značajan centar ovoga dela naše zemlje i obeležavanje 9. maja važno je za njenu prošlost, sadašnjost i budućnost – kazao je on.

Života Isaković, predsednik SUBNOR-a Loznice, podsetio je da ova organizacija sada neguje tradicije svih naših narodnooslobodilačkih ratova od 1804. do danas, a sada nastoji da svaki učesnik rata dobije status borca.

Loznica, dan pobede
foto: Kurir/T.Ilić

- Naš zadatak je da obnavljamo spomenike i negujemo vrednosti ostvarene tokom oslobodilačkih ratova, ne dozvoljavamo reviziju istorijskih događaja i zamenu teza što pokušavaju da učine neki sa Zapada. Tu smo da na najbolji mogući način to demantujemo, a to se činimo obeležavanjima događaja kao što je Dan pobede, i svih drugi koji predstoje ove godini u kojoj će biti obeležena 80. godišnjica od početka borbe protiv okupatora. Na nama je da se potrudimo da rata nikada više ne bude, da deci obezbedimo spokojnu i mirnu budućnost, da se posvete radu i obrazovanju, a ne vojnim čizmama – poručio je Isaković, dok je Miloš Dejanović, pukovnik u penziji, govorio istorijske podatke o Drugom svetskom ratu.

Loznica, dan pobede
foto: Kurir/T.Ilić

Cveće je položeno i kod praznog postamenta sa koga je bronzana bista Georgija Jakšića ukradena pre četiri godine. Jakšić je imao sedamnaest godina kada su ga Nemci obesili na mestu gde je danas srednjoškolski park. Inače, iz ovog kraja je u Drugom svetskom ratu poginulo oko 1.500 boraca, a Loznica je imala oko 3.000 civilnih žrtava jer su ovde oktobra 1941. Nemci počinili prvo masovno streljanje civila u Dragincu i okolnim selima.

(Kurir.rs/ T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track