PLATA RADNIKA U PROIZVODNJI VEĆA OD 100.000 DINARA: Fabrika Milan Blagojević iz Lučana u vreme korone posluje bolje nego ikad FOTO
Foto: Kurir/D.Č.

NAMENSKA PROIZVODNJA

PLATA RADNIKA U PROIZVODNJI VEĆA OD 100.000 DINARA: Fabrika Milan Blagojević iz Lučana u vreme korone posluje bolje nego ikad FOTO

Srbija -

Fabrika "Milan Blagojević" u Lučanima, koja ovog meseca obeležava 72 godine rada, jedina je na Balkanu koja proizvodi različite tipove baruta, kao i osnovne sirovone za proizvodnju. Kada bi se u njoj zaustavio rad, stale bi sve namenske industrije u Srbiji. U situaciji kada privreda u celom svetu trpi udare zbog pandemije korona virusa, ova namenska industrija beleži odlične rezultate.

Plata radnika u proizvodnji premašuje 100.000 dinara, međutim nju ni malo nije lako zaraditi.

Veroljub Pantović
foto: Kurir/D.Č.

"Posao u proizvodnji nosi ogromne rizike i sa njima je od prvog dana upoznat svaki radnik. Kod nas su takozvani 'tehnološki požari' predviđeni kao deo tehnološkog procesa, a to znači da se često dešavaju i da nisu novost u poslu. Važno je poštovati procedure i tada su manje šanse da dođe do incidenta. Upravo zbog opasnosti i rizika, vrlo često je teško naći ljude koji bi na njima radili. Verujte, plata od preko 100.000 koliko imaju, je mala za rizik koji taj posao nosi", Veroljub Pantović (59), poslovođa na jednobaznim barutima koji je za 45 godina beneficiranog radnog staža prošao gotovo sva radna mesta u proizvodnji.

Veroljub Pantović
foto: Kurir/D.Č.

Platu veću od 100.000 dinara imaju gotovo svi radnici koji rade na raketnim gorivima, takozvanim valjcima, koji su najrizičnija radna mesta.

Ova fabrika proizvodi nitrocelulozu, kao i sve vrste jednobaznih, dvobaznih i sveričnih baruta, kao i šitok spektar raketnih goriva, po čemu je jedinstvena u Evropi.

Milan Blagojević, Lučani
foto: Kurir/D.Č.

Iako korona zatvara mnoga preduzeća, u Lučanima se beleži rekordna proizvodnja i bilansi kakvi odavno nisu zabeleženi.

"Uposlenost svih kapaciteta u je stopostotnom procentu, sačuvali smo svako radno mesto i nije smanjen lični dohodak radnicima. Trenutno imamo 1.350 radnika, a prosečna plata je 75.000 dinara. Ovih dana je završen konurs za prijem novih stručnjaka, tehnologa, elektro i mašinska inženjera. Prema nekim podacima kod nas je za 12. 000 viša plata nego prosečna zarada u Srbiji", izjavila je Milka Jovanović Božić, zadužena za odnose s javnošću u ovoj fabrici.

Prema rezultatima poslovanja za prvi kvartal ove godine MB namenska je prodaju na domaćem tržištu povećala za 31 odsto, a na inostranom za 23, u odnosu na isti kvartal prošle godine. Plan prodaje za prva tri meseca je ostvaren u potpunosti, a obim proizvodnje je daleko veći od planiranog.

Milan Blagojević, Lučani
foto: Kurir/D.Č.

"To znači da imamo više ugovora, veću potražnju za našim proizvodima, nego što je planirano. Mi smo zahvaljujući kvalitetu poštovanju rokova isporuke, cenom i širokim spektrom svojih proizvoda prvenstveno uspeli da sačuvamo poverenje ino kupaca u ovoj situaciji. Uspeli smo da osvojimo nova tržišta, tako da sada izvozimo u Rumuniju, Bugarsku, BiH, Mađarsku, Indiju, Slovačku, Maleziju, Italiju, Tursku, Severnu Makedoniju, Rusiju...Pored izvoza mi u potpunosti zadovoljavamo i potrebe domaćeg tržišta. imajući u vidu da je ovo preduzeće prvo u lancu odbrambene industrije Srbije jasno je koliko je bitno poslovanje ovog preduzeća. To znači da mi proizvodimo proizvode bez kojih ostale namenske industrije ne bi mogle da rade", kaže naša sagovornica.

Na osnovu dosadašnjih ugovora ovo će biti jedna od boljih godina, a ugovorili su i poslove za uposlenost svih kapaciteta do kraja godine.

"Prioritet je ulaganje u bezbednost i zaštitu na radu, ove godine je planirano da se uloži 252 miliona dinara. Plan investicija u samoj fabrici za ovu godinu je četiri miliona evra. Sada u doba korone gradimo modernu trpezariju u C pogonu, i to je jedino preostalo da se uzgradi što je porušeno tokom NATO agresije", rekla je Jovanović Božić.

SUTRA 72. ROĐENDAN

Fabrika sutra obeležava 72 godine rada. Za to vreme, kroz nju su prošle hiljade radnika kojima je najteže pao period obnove nakon NATO bombardovanja, kada su sva fabrička postrojenja srušena do temelja.

"Uspeli smo da održimo obim proizvodnje i ispoštujemo ugovorene poslove. Zahvaljujući rukovodstvu fabrike, odnosno Radošu Milovanoviću, mi od ino partnera dobijamo milionske avanse bez ikakve garancije, zahvaljujući kojima možemo ovako dobro da radimo. To je i razlog zašto je preduzeće društveno odgovorno u meri većoj nego ostala. Jedina smo firma u Srbiji koja svoje radnike, kojima je potrebno lečenje u inostranstvu, finansira u potpunosti, lečenje i prevoz, stambeno zbrinjavamo, šaljemo na letovanje. Do sada smo opštini Lučani donirali više od 1.300 protivgradnih raketa", kaže predstavnica fabrike.

Kurir.rs/D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track