EVROPSKA NOĆ MUZEJA U LOZNICI: Besplatan ulaz na izložbu slika Miće Popovića
Foto: T.Ilić

dobra prilika

EVROPSKA NOĆ MUZEJA U LOZNICI: Besplatan ulaz na izložbu slika Miće Popovića

Srbija -

u l

Loznički Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’ u okviru ovogodišnje manifestacije ‘’Muzeji za 10’’ danas će obeležiti i 17. Evropsku noć muzeja. Tim povodom od 17 do 22 časa svim posetiocima biće omogućen besplatan ulaz u Muzej Jadra i Stalnu postavku slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović u Loznici.

Jedan od 50 srpskih gradova i mesta u kojima od 12. do 18. maja traje manifestacija ‘’Muzeji za 10’’ je i Loznica. Prvog dana, u Muzeju jezika i pisma u Tršiću predstavljeni su ‘’Muzeji jezika – Prostori za stvaranje bogatije budućnosti’’ autorke Ane Čugurović, kustosa etnologa-antropologa, a istoga dana je otvorena izložba ‘’Stvorene da svedoče – fotografije doktora Arijusa van Tinhovena sa balkanskog ratišta 1912-1916’’ autora dr Vladimira Krivošejeva, iz postavke Narodnog muzeja Valjevo, u Muzeju Jadra. Do kraja manifestacije posetioci mogu videti izložbenu postavku ‘’Zapisi u glini’’ u kaliografskoj radionici, obići Muzej Jadra i Galeriju Miće Popović i Vere ožičković Popović ili na Tekerišu posetiti Spomen kompleks ‘’Cerska bitka’’. Dostupni su i digitalni sadržaji Centra za kulturu kao što su aplikacija interaktivnog multimedijalnog vodiča (www.quide2.app/museum-stories) i digitalna muzejska postavka o životu i radu srpskog naučnika Jovana Cvijića (http://jovancvijic.ckv- karadzic.org.rs).

Inače, uprkos pandemiji u Loznici se kulturni život ne predaje pa je, uz poštovanje protivepidemijskim mera, u toku osmodnevni 14. Festival glumački ostvarenja u organizaciji KUD ‘’Karadžić’’. Večeras će u Vukovom domu kulture Leskovački kulturni centar izvesti predstavu ‘’Bliži nebu’’, sutra na scenu izlazi Amatersko pozorište ‘’SB’’ Sokobanja sa komadom‘’Moja žena se zove Boris’’, a festival 17. maja zatvara predstava u čast nagrađenih, ‘’Pinokio za odrasle’’ My ART BGD & Pozorište iz Obrenovca.

Kurir.rs/ T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track